Heyvanlar haqqında

Peregrine Falcon

Pin
Send
Share
Send


Sahə dərə şahin (Falco peregrinus) qeyri-adi dərəcədə geniş, bu quşlar Avrasiya, Şimali Amerika və Afrikanın çox hissəsində yaşayır, Madaqaskarda, bəzi Sakit okean adalarında (Avstraliyaya qədər), Cənubi Amerikanın həddindən artıq cənubunda. Peregrine Şahinləri tundrada, meşə-tundrada, meşə-çöllərdə, savannalarda, dənizlərin qayalı sahillərində yerləşən açıq ərazilərdə yaşayırlar. Bu şahinlər möhkəm meşələrdən və çöllərdən qaçırlar, lakin kiçik şəhərlərdəki qədim kilsələrdən tutmuş meqalopolislərin müasir göydələnlərinə qədər şəhər mənzərələrində həvəslə məskunlaşırlar. Tropik ərazilərdə onlar oturaq, qışda mülayim zonanın cənubunda cənuba, aralığın şimal hissələrində adətən köçəri quşlardır.

Ən çox Şahin kimi, peregrine Şahin - orta ölçülü bir quş. Bədəninin uzunluğu 40-50 sm-ə çatır, çəkisi 0,6 ilə 1,3 kq arasında dəyişir, qadınlar isə kişilərdən daha böyükdür. Peregrine falcının cəsədi düzəldilmiş, yaxşı inkişaf etmiş əzələləri olan sinə, qanadları uzun, quyruğu isə əksinə qısadır. Qanadların ucları işarələnmiş, quyruğu kəsilmiş, gaga kiçik görünsə də, güclüdür və iti çəngəllə bitir. Peregrine Şahinin əsas silahı, güclü və pəncəli ayaqları olan nisbətən uzun ayaqlarıdır. Yüksək sürətlə vurulan yumruq qurbanın cəsədini kəsic kimi bükür. Kişilər və qadınların rəngi eynidir: üstündə dəri şahinlərin cəsədi şifer-boz, yanaqları eyni rəngdədir, bədənin alt tərəfi açıqdır - ağdan qırmızı-tünd rəngə qədər. Zolaqlar bədənin hər tərəfinə səpələnmişdir, qanadların yuxarı tərəfində demək olar ki, görünməz və bədənin aşağı tərəfində aydın bir “şahin” naxışı yaradılmışdır. Göyərtənin, göz qapaqlarının və pəncələrin əsası açıq sarıdır. Fərdi alt növlərdə bu rəngdən bir az sapma ola bilər.

Təsviri və xüsusiyyətləri

Peregrine Falcon ailəsindən olduqca böyük bir yırtıcıdır. Bədənin uzunluğu 34 ilə 50 santimetr, qanad çantası 80 ilə 120 santimetr arasındadır. Dişi, bir qayda olaraq, 900-1500 qramdan böyükdür. Kişilərin çəkisi 440-750 qramdır. Heteroseksual şəxslər arasındakı xarici fərqlər ifadə edilmir.

Fizika aktiv yırtıcılara bənzəyir: sinə konveks və sərt əzələlərlə güclüdür, ayaqları qısa, qalın, güclü, gaga bir oraq kimi bükülmüş, tumurcuq qurbanın boyun vertebralarını dişləyən iti dişlərlə bitir. Gözlər böyükdür, quş kimi, qabarıq, tünd qəhvəyi, göz ətrafındakı dəri rəngsizdir, plumage yoxdur.

Plumage rəngidir. Cinsi yetkin şəxslərdə arxa, qanadlar və burulma cəld boz rəngə malikdir, tünd rəngin çox açıq olmayan eninə zolaqları ola bilər. Qanadların ucları qara rəngdədir. Qarın ən çox parlaq rənglərə və ya tünd rəngə boyanır, hamısı yaşayış bölgəsindən asılıdır. Sinə və tərəflər nadir açılan damcı kimi zolaqlar ilə bəzədilib.

Dibinə yuvarlanan quyruq qara rəngə və ucunda kiçik bir qaranlıq zolağa malikdir. Baş yuxarı hissədə qara, aşağıda işıq. Güclü alt ekstremitələr və orak formalı gaga qara, gümüşün əsası sarıdır.

Həyatın ilk ilindəki quşlar rəngdə daha böyük bir ziddiyyət ilə xarakterizə olunur: arxa qəhvəyi, tünd, qarın çox yüngül, xallılar uzunlamasına, ayaqları sarı, tumurcuqun əsası mavi-boz rəngdədir. Peregrine Şahininin şumalmasının rəngi növlərdən, həm də daimi yaşadığı bölgədən asılıdır.

Elm adamları ornitoloqlar, hər birinin öz yaşayış mühitinə sahib olan 19 pereqrin falçı növünü araşdırmış və təsvir etmişdir.

  • Falco peregrinus peregrinus Tunstall, nominativ alt növlər. Habitat Avrasiya. Daimi bir yaşayış yerinə bağlandı.
  • Falco peregrinus calidus Latham, tundra və ya ağ yanaqlı. Arktika okeanının, Arktika sahillərindəki adalarda yaşayır. Qışda yaşayış yerini Aralıq dənizi, Qara və Xəzər dənizlərinin isti bölgələrinə dəyişdirir.
  • Falco peregrinus japonensis Gmelin (kleinschmidti, pleskei və harterti daxil olmaqla). Şimal-şərq Sibir, Kamçatka və Yapon adalarının ərazilərində daimi yaşayır.
  • Malta Falcon, Falco peregrinus brookeiSharpe. Daimi yaşayış yerləri: Aralıq dənizi, İber yarımadası, Şimal-Qərbi Afrika, Qafqaz və Krımın cənub sahilləri.
  • Falco peregrinus pelegrinoides Temminck, Kanar adalarının, Şimali Afrika və Yaxın Şərqin fələkidir.
  • Falco peregrinus peregrinator Sundevall, çox kiçik bir Şahin Cənubi Asiyada, Hindistan, Şri Lanka, Pakistan və cənub-şərqi Çində daimi bir yerdə yaşayır.
  • Falco peregrinus madens Ripley & Watson - Kape Verde adalarında az qala nəsli kəsilmiş bir növ, ornitoloqlar yalnız 6-8 canlı cüt tapdılar. Digər alt növlərə xas olmayan rəngin cinsi dimorfizmi var.
  • Falco peregrinus minor Bonaparte, Cənubi Afrikada məskunlaşmış bir növ.
  • Falco peregrinus radama Hartlaub - Madaqaskar və Komorların üstünlük verdiyi Afrika.
  • Falco peregrinus ernesti Sharpe, çox nadir bir quş, daim bir yerdə yaşayır. Amerika qitəsinin qərb hissəsindəki qayalı dağlar bölgəsində baş verir.
  • Falco peregrinus macropus Swainson 1837 və Falco peregrinus submelanogenys Mathews 1912, yalnız Avstraliya materikində yaşayır.
  • Alt növlərinin ən böyüyü Falco peregrinus pealei Ridgway (qara fələk). Yaşayış sahəsi: Şimali Amerikanın sahilləri, Britaniya Kolumbiyası, Queen Charlotte adaları, Berinq dənizinin sahili, Kamçatka, Kuril adaları.
  • Arctic Falco peregrinus tundrius White, soyuq üçün Amerikanın cənub və mərkəzinin isti bölgələrinə hərəkət edir.
  • İsti sevən Falco peregrinus kassini Sharpe. Ekvadorun daimi sakini, Boliviya, Peru, Argentina.

Qidalanma və ovçuluq xüsusiyyətləri

Sevimli qənimət peregrine Şahinləri - orta ölçülü quşlar: göyərçinlər, qağayılar, gürzələr. Balalarını bəsləyən dövrdə peregrine şahinləri də qeyri-adi dərəcədə kiçik yırtıcı ovlaya bilərlər (kiçik ovçular və passerinlər), lakin bəzən quşları onlardan daha böyük ola bilər. Peregrine Falcon-un çəkisi özündən bir neçə dəfə çox olan bir ot, bir qaz, ördək əldə etmək çətin deyil. Peregrine Şahinləri nadir hallarda quru heyvanlarını (kemiriciləri) ov edirlər, lakin ümumiyyətlə daha böyük heyvanlara toxunmurlar. Peregrine Falcons həm yerdən (uça bilməyən xəstə və ya gənc quşlar) və havadan yırtıcı almağa qadirdir, lakin onların hava ovu ən məşhurdur. Peregrine cırtdanının uçuşu tez-tez çırpılma ilə asandır, quş 100-110 km / saatdan çox olmayan bir sürət inkişaf etdirir. Bu çox şeydir, amma sürətlər, qaranquşlar və hətta göyərçinlər də eyni sürətlə uçurlar. Bununla birlikdə peregrine Falcon-in gizli bir silahı var - sürətli bir pik. Buradakı şəlalə dünyada bərabər heyvanları tanımır, çünki payızda bədəni havanı saatda 240-300 km sürətlə kəsir! Bu, ümumilikdə bütün canlılar arasında qeydə alınan ən yüksək sürətdir.

Bu cür uçuş xüsusiyyətləri ilə əlaqədar olaraq, peregrine Falcons öz ovçuluq üslubunu inkişaf etdirdilər. Bu quşlar qurbanı sürətlə açıq rəqabətdə tutmağa çalışmır, daha tez-tez peregrine Şahin ovçunu yırtıcı ov edir (qayalardakı yarıqlar, quru bir ağac) və sonra qəfil sarsıntı ilə tutur və narın şahin qurbanın ardınca düz xəttlə uçmamağa, onun altında dalmağa və ya hətta dalmağa çalışır. üst olmaq. Sonra qanadlarını qatlayır (bu, sərbəst düşmə sürətini əhəmiyyətli dərəcədə artırır) və qurbanın üstünə dalır. Peregrine Şahininin pəncələrində kifayət qədər yırtıcı var ki, bu da böyük bir toqquşma sürəti ilə birlikdə artıq qurban üçün ölümcül ola bilər, əgər bu kifayət etməsəydi, bədxah şahin ovçunu kəskin gaga ilə bitirir.

Damazlıq

Peregrine Şahinləri tək yaşayır, yuva dövründə cüt-cüt tutulur. Bir neçə quş öz saytlarını çox həvəslə qoruyur, nəinki qohumlarını, hətta digər böyük quş növlərini, məsələn, qartalları da qovurlar. Peregrine şahinləri genişdir, hər yuva yeri qonşu ərazidən 3-10 km məsafədədir. Maraqlıdır ki, peregrine şahinləri heç vaxt nə qədər yırtıcı olursa olsun, yuvalarının yaxınlığında ov etmirlər, buna görə qazlar, quzular, qazlar peregin falçı yuvalarına daha yaxın məskunlaşmağa çalışırlar. Bu vəziyyətdə, onların və övladlarının təkcə şahin hücumlarından deyil, həm də perestin şahinlərinin qovduğu digər yırtıcı quşların hücumlarından qorunmasına zəmanət verilir.

Peregrine Şahinləri monogam quşlardır, cütlükləri həyat üçün qorunub saxlanılır. Çiftleşme ritualı, akrobatik uçuş, havada seyrəklik və kişi ovçusunun uçuşda qadına ötürülməsindən ibarətdir. Peregrine şahinləri kifayət qədər sürüşkən yuvalara malikdirlər, yuvanın zibilxanası həmişə keyfiyyətsizdir və bir neçə budaqdan və böyük lələkdən ibarətdir. Tez-tez bu şahin yuvalarının özləri tərəfindən deyil, qarğalar tərəfindən inşa edilərək sahiblərini səbirsizliklə tutur. Peregrine Şahinləri həmişə öz yuvalarını etibarlı təpələrə (qayalara, hündür binalara) qurmağa çalışırlar, belə rahat yuvalar mövcud olduqda, nəsillərdən nəsillərə əsrlər boyu sahib ola bilirlər. Saytdakı hər cütdə bir neçə ehtiyat yuva da var, bunlar əsasını məhv edərkən istifadə edə bilərlər. Geniş düzənliklərdə (məsələn, tundrada) peregrine fələkləri yuva üçün torpaqda dayaz bir çuxur qazırlar.

Aprel-may aylarında qadın qaranlıq nöqtələrlə 2-5 yumurta (adətən 3) qırmızı şabalıd rəngində olur. Hər iki valideyn də debriyajı 33-35 gün ərzində inkubasiya edirlər, ancaq qadın yuvada daha tez oturur. Peregrine Falcon cücələri ağ tük ilə örtülmüş və əvvəlcə bir qadın tərəfindən qızdırılır. Kişi ailəni yeməklə təmin edir, valideynlər yırtıcıları kiçik parçalara ayırır və fərdi ət liflərini balalarına verir. Cücələr sürətlə böyüyür və bir aydan sonra qaçdılar və bir il yarımdan sonra uçmağa çalışırlar. Çevik ovçuluq sənəti dərhal gənc quşlara verilmir, buna görə qanad götürdüklərindən təxminən bir ay sonra, gənc peregrine şahinləri valideynləri tərəfindən bəslənir. Quşlar il boyu yetkinlik yaşına çatırlar, ancaq cütlüklər yalnız 2-3 yaşlarında olurlar.

Nömrə

XX əsrin ortalarında pestisidlər (həşəratların məhvinə hazırlıq) kənd təsərrüfatında kütləvi şəkildə tətbiq olunmağa başladı və bu, meşəli şahinlər üçün faciəvi nəticələrə səbəb oldu. Zərərli maddələr həşərat və böcək quşlarının bədənində yığılmağa başlamış və sonuncuları peregrines tərəfindən yeyildikdə də bədənlərinə daxil olmuşlar. DDT-nin yüksək dozaları peregin şahinlərinin maddələr mübadiləsini pozdu və qeyri-adi dərəcədə nazik bir qabıq ilə yumurta qoydu ki, bu da bu quşların dünya miqyasında qlobal azalmasına səbəb oldu. Yalnız DDT-yə tamamilə qadağa qoyulmuş və xüsusi körpələr evində peregrine falcının yetişdirilməsi peregrine şahinlərinin qorunub saxlanılmasına imkan vermişdir. İndi nömrələrini bərpa etdilər və hətta Moskva və Nyu York kimi böyük şəhərlərdə məskunlaşmağa çalışırlar. Burada peregrine Şahinləri böyük göyərçinlər şəklində zəngin bir qida təminatına malikdir.

Həyat tərzi və yaşayış

Peregrine Falcon - hiyləgər və iddiasız bir yırtıcı, Antarktida və Yeni Zelandiyadan başqa bütün dünyada uğurla sağ qalır. Yüksək Arktika şaxtalarından və Afrika tropiklərinin isti istilərindən qorxmur.

Son dərəcə soyuq qütb bölgələrindən, 4 min metrdən yüksək dağlıq ərazilərdən, həddindən artıq nəmliyə və geniş çöllərə malik tropiklərdən qaçır. Rusiyada yuva qurma yerləri yalnız Volqa çöllərində və Sibirin qərb hissəsində yoxdur.

Müxtəlif su anbarlarının qayalıq sahillərinə üstünlük verir. Yuva yuvası üçün bir yer təbii düşmənlər (insanlar da daxil olmaqla) üçün əlçatmaz yer seçir, həmişə yaxşı görünmə və sərbəst yaxınlaşma üçün ərazilər.

Ən uyğun yuva qurma şəraiti dağ çaylarının vadilərində, qayalı sahillərdə mövcuddur və su anbarının olması əhalinin ən çox sıxlığını təmin edir. Dağlarda, qayalı yamaclarda, meşədə, ən hündür ağacları, çay qayalarının kənarlarında, yosunlu bataqlıqlarda seçir, xoşbəxtlikdən digər quşların yuvalarını tutur.

Bəzən peregrine Falcon yuvası böyük şəhərlərdə, yüksək mərtəbəli daş binaların damlarında görmək mümkündür. Ayrıca, müxtəlif fabriklərin boruları, körpülər, yüksək şeritler, hündürmərtəbəli binaların nişləri, ümumiyyətlə heç olmasa bir şəkildə təbii qayalı lövhələrə bənzər hər şey yaxşı yuva yeri olur.

Quşların əksər hissəsi, uzaq Şimalın çətin şəraitində yaşayan populyasiyalar istisna olmaqla, qış dövründə isti bölgələrə uçurlar. Bəzən, daha tez-tez soyuq havalarda, daha yaxşı bir qida təchizatı axtararaq bir neçə kilometrə qədər gedə bilirlər.

Bir yuvanın ərazisinin uzunluğu 2 ilə 6 kilometrə qədərdir. Bu, düzgün qidalanma miqdarını təmin etmək üçün lazımdır, kəskin ehtiyac qidalanma nəslinin dövründə xeyli artır. Hər cütdə yumurta qoymaq üçün uyğun 6-7 yer var, onlar bir dəfədən çox istifadə edilmişdir.

Quşlar ov sahələrini şiddətlə qoruyur və mallarını istila etdikdə daha da böyük şəxslərə (qartallar, qarğalar) hücum edirlər. Bir şəxs 200-300 metr məsafədən yaxınlaşır və həyəcan verilir.

Təcavüzkar yuvaya köçməyə davam edərsə, kişi yüksək səslə qışqıraraq başının üstündən fırlanmağa başlayır, vaxtaşırı böyüyən yaxınlıqdakı ağacların üstünə oturur, qadın ona qoşulur. Bir yuvanı balalarla qoruyan peregin Şahinası olduqca aqressiv olur, olduqca böyük məməliləri öz ərazisindən qovur: itlər, tülkülər, arktik tülkülər.

Peregrine Falcon əsasən daha kiçik quşları yeyir: sərçələr, qaralar, ulduzlar, ördəklər, göyərçinlər. Bəzən onun qurbanları: yarasalar, dələ, dovşan, su quşu. Əsl yırtıcı olaraq yad yuvaların məhv edilməsi ilə məşğul olur.

Yeməyin çeşidi yaşayış yerindən asılıdır, məsələn, ağ göy cırtdan, əsasən qida ərazisində geniş yayılmış yer çəyirtkələrində, lemmings və göyərtələrdə olur. Onlar ümumi istehsalın ən azı 30% -ni təşkil edir.

Ov səhər və ya axşam saatlarında baş verir. Peregrine Falcon ən çox yırtıcı görünüşünü gözləyən bir pambıqda pusquda oturur. Qorxmaq və sığınacaqdan gizli yırtıcıları qovmaq üçün çox yerdən uça bilər.

Yırtıcıı görən quş, göyə ucalır, qanadlarını qatlayır, kəskin şəkildə aşağı düşür, demək olar ki, düzgün bucaq altında, dik zirvəyə çıxır, qurbanın güclü ayaqları ilə vurmağa çalışır. Bəzən peregrine Şahinlər cüt ov edirlər. Tez və ya yaxınlaşaraq havada yırtıcı tutmağa çalışır, alternativ olaraq qurbanı daldırır.

Yırtıcı quşlar axtaran tarlaları gəzib aşağı sürətlə uçur, hətta bir sürət də məşhur ovçunun öhdəsindən gələ bilir. Ancaq yalnız iti göz qurbanın hərəkətini tutdu, davranışı kəskin şəkildə dəyişdi, sürətli, ölümcül bir zirvə, qorxmaz ovçunun tələsi.

Dalış edərkən peregrine Şahin sürəti bəzən saatda 322 km-ə qədər artır, dünyanın ən sürətli quşudur. Pəncələrinin zərbəsi o qədər güclüdür ki, qurban tez-tez başını itirir. Belə güclü bir hücumdan sonra təsadüfən sağalan qənimət, çəngəl ilə təchiz edilmiş güclü bir gaga ilə bitəcəkdir. Görmə qabiliyyəti yüksək yerlərdə yeyin.

Yırtıcılarını seçərək yeyirlər, bunları bütöv qoyurlar: başı, qanadları, ayaqları, digər lələkli yırtıcılardan fərqlidir. Yuvalayan ərazinin ətrafında qida zibilini tapa bilərsiniz, buna görə elmi ornitoloqlar quşların pəhrizini təyin edirlər. Ayrıca, xarakterik qalıqların olması ilə yuvanın bir dərə şahininə və ya başqa bir yırtıcıya aid olub olmadığını dəqiq şəkildə müəyyən etmək mümkündür.

Maraqlı faktlar

ABŞ-da göydələnin eyvanında veb kameralar var ki, bunlarla hər kəs 50 mərtəbədən yuxarı yuva qurmuş dərə şahinlərinin həyatını izləyə bilər. O, eyni zamanda Moskvada yaşayır, indiyə qədər cəmi bir cüt qarağacı olsa da, Moskva Dövlət Universitetinin əsas binasında yerləşdilər.

Peregrine Falcon - Amerikanın Aydaho əyalətinin simvolu oldu və onun təsviri 2007-ci ildə Mint tərəfindən çap edilmiş 25 faizlik xatirə sikkəsinə vuruldu. Rus bayraqlarında və gerblərində bir Peregrine Şahinin təsviri var: Suzdal, Sokol, Kumertau, bu qədim rus knyazlığının vətənpərvər bir əlaməti idi.

Yırtıcı quşlar axtaran tarlaları gəzib aşağı sürətlə uçur, hətta bir sürət də məşhur ovçunun öhdəsindən gələ bilir. Ancaq yalnız iti bir göz yırtıcı hərəkətə keçdi, davranışı kəskin şəkildə dəyişdi, sürətli, ölümcül bir zirvə, qorxmaz bir ovçunun tələsi.

Maraqlıdır ki, super sonic sürətlə inkişaf edən quşda hava yoxdur, bu burun septumunun xüsusi quruluşu ilə asanlaşdırılır. Hava hərəkəti yavaşlayır və quş həmişəki kimi nəfəs almağa davam edir.

1530-cu ildə Malta adası İmperator Çarlz 5 tərəfindən Cəngavərlər Ordeninə verildi. İmperatorun məcburi şərti: hər il hədiyyə olaraq bir dənə şəlalə.Bu hekayədən sonra yeni bir alt növ - Malta ortaya çıxdı.

Videoya baxın: Peregrine Falcons are Feathered Fighter Jets, Basically. Deep Look (Sentyabr 2020).

Pin
Send
Share
Send