Heyvanlar haqqında

Ailə: Stercorariidae Grey, 1871 = Skuas, Skuas

Pin
Send
Share
Send


Skualar charadriiformes ailəsidir. Uzunluğu 45 (skuas), 60 sm-ə qədər (skuas). Həqiqi gövdələrə bənzəyir, lakin daha qaranlıq bir rəngdə, zəif ayaqları, daha güclü bir tumurcuq və uclu quyruğu ilə fərqlənir.

Bəzi skualar növlərində bəzi fərdlər açıq rənglərlə, bəziləri qaranlıq rəngdədir. Fərqli rəngli fərdlər bir yuva qura bilər.

Böyük Skualar bipolyar, digərləri Arktika və Subarktikadır. Yaxşı üzürlər, sahillərdə hər iki yarımkürənin ən yüksək enində yuva qururlar, ancaq yuvadan sonrakı dövrlərdə dənizlərdə ekvatora qədər və qitələrin dərin yerlərində tapıla bilər.

Arktik tundrada əsasən lemmings ilə qidalanırlar. Yuvalar tez-tez yumurtaları və cücələrinin oğurlandığı dənizkənarı koloniyaların yaxınlığında qurulur. Lakin bunlardan daha da xarakterik olanı kleptoparazitizmdir - aktiv şəkildə hücum etdikləri digər dəniz çaylarından havada yırtıcı maddələrin götürülməsi (Rusiyanın şimalında skualara əsgər deyilir).

Quş təsviri

Bədən uzunluğu 80 sm-ə çatır, qanad çantası təxminən 130 sm-dir.Quşun çəkisi bir kiloqramı keçmir.

Bütün skualar dəri ilə örtülmüş qısa, böyük bir gaga ilə fərqlənir. Ucu düzlənmiş və baza yuvarlaqlaşdırılmışdır. Yuxarıda, gaga bir çəngəl kimi bükülür və altındakı kiçik bir depressiya var. Quşun pəncələri iti və əyri. Qanadları uzun, uclu. Quyruq yuvarlaqlaşdırılmışdır.

Skuanın arxasındakı plumage tünd qəhvəyi rəngdədir, daha yüngül lələklər boyun, baş və qarın nahiyəsində yerləşir. Boyun və sinə tamamilə ağ, başı qara ləkələrlə qara rəngdədir. Bu yetkinlərin rəngidir, gənc quşlar ümumiyyətlə daha təvazökar görünürlər.

Skua yeməyinin xüsusiyyətləri

Torpaqdakı skuaların əsas yırtıcıları lemmings, eləcə də boz və meşə boşluqları, yırtıcı balalar və qum tökmə hörgüləri, döngələrin yumurtaları, ördək, gövdə və kəklikdir. Dənizdə bu quşlar suyun səthində olan balıqları və onurğasızları tuta bilər. Tropiklərdəki skualar tez-tez özü sudan atlayan uçan balıqları ovlayırlar. Bahar və payızda skualar pəhrizlərinə həşərat, bitki qidaları - giləmeyvə (zoğal, lingonberries, yaban mersini), eləcə də zibil və cır-cındır əlavə edirlər, çünki bu quşlar qida içərisində tamamilə ələ keçirirlər.

Skualar, digər quşlardan yemək aldıqları üçün dəniz quldurları adlandırılırlar: südlü qurdlar, puffins, terns, ovucular və eels, bu quşlara iki-beş nəfərdən ibarət qruplarda hücum edirlər.

Son zamanlarda quşlar tez-tez insanlara, məsələn, balıqçılıq və ya heyvan fermalarına yaxın yemək axtarırdılar.

Quş yayıldı

Skuaların əksər növləri Arktikada, duzlu su obyektlərinin yaxınlığında qütb bölgələrdə yayılmışdır. Quşlar Avrasiya və Şimali Amerika qitələrində yaşayırlar. Miqrasiya hər bir koloniyanın spesifik yaşayış yerlərindən asılıdır. Qış üçün skualar əsasən cənub dənizlərinə və okeanlara köç edir.

Skualar cüt və ya tək yaşayır. Koloniyalar yalnız qaya adalarının seçildiyi yuva dövrü üçün yaranır.

Skua skuas (Stercorarius longicaudus)

Bu növ ailənin ən kiçik nümayəndəsidir. Bədəninin uzunluğu 40 ilə 55 sm arasında, çəkisi 220-350 q.

Arxadakı baş və boyun üstü parlaqlıqla qara rəngə boyanmışdır. Sinə və boyun ağ, yüngül bir sarımtıl rəngdədir. Arxa və qanadları yuxarıda qara-yaşıl rəngdədir. Quşun uzun bir gözəl quyruğu var.

Növ Avrasiyanın Arktik zonalarında və Şimali Amerikada yaygındır. Qış quşları Atlantik okeanının cənubunda və Sakit okeanda keçirir. Skualar əsasən gəmiricilər və böcəklərlə qidalanan olduqca dinc bir quşdur.

Skua Skuas (Stercorarius parasiticus)

Quşun bədən uzunluğu 44-55 sm, qanadları 125 sm-ə qədərdir.

Toy geyimində başın yuxarıdan rəngi tünd, qara və ya boz-qəhvəyi, arxa, alt arxa, qarın və quyruğunun altında boz-qəhvəyi rəng olur. Yan tərəflərdəki baş, boyun arxası, boyun və sinə ağ, plumage boyun arxa tərəflərində qızıl sarı rəngdədir. Gümüş bazada qara, yaşıl və ya boz, ayaqları qara. Qış paltarı evlilikdən daha yüngüldür. Quşun yanlarında və boynunda tünd qəhvəyi ləkələr görünür, qaranlıq və açıq eninə zolaqlar alt arxa və qarın bəzəyir. Səs çox müxtəlifdir.

Balalar boz-qəhvəyi, sarımtıl-qəhvəyi və ya sarımtıl-boz rəngə boyanmış, qaranlıq arxa və nape ilə. Hesab çəhrayı-boz-mavi, ucu qara, ayaqları boz-mavidir.

Növ Avrasiya və Şimali Amerikanın tundra zonasında yaşayır. Qışlama üçün Şimali Atlantika, Cənubi Amerika, Cənubi Avstraliya, Afrika və Asiyanın okean sularına gedir.

Skuas (Stercorarius pomarinus)

Bədəninin uzunluğu 65 ilə 78 sm arasında olan böyük bir quş, qanadları 113-127 sm, bədən çəkisi 520-920 g olan çəhrayı tumurcuqda tünd üstü və şaquli bükülmüş uzun quyruq lələkləri ilə əlaqəli növlərdən fərqlənir. Bundan əlavə, uçuş zamanı quşun qanadlarında nəzərə çarpan bir ağ nöqtə var.

Arxa plumage tünd qəhvəyi rəngdədir. Yüngül alt növlər baş, boyun və qarın üzərində parlaq sahələrə malikdir. Başında qara lələklərin bir qapağı var, boğaz və döş ağdır, bəzən zolaqlar var. Boyun və baş tərəflərdə saman sarıdır. Döşdə qara və ağ rəngli bir zolaq var. Qarın ya saf ağ, ya da tünd zolaqlar ilə bəzədilmişdir. Qara xəyal. Qaranlıq alt növlər o qədər də təzadlı deyil. Qarın qəhvəyi rəngdədir.

Gənc quşlarda lalə bulanıq kimi olur.

Novaya Zemlya, Franz Josef Land, Taimyr, Yamal və Novosibirsk adalarında Şimal adasında orta skuas yuvası. Qərb yarımkürəsində Alyaskanın şimal sahilində, Kanada arxipelaqının adalarında və Qrenlandiyanın qərbində yaşayır.

Cənubi Qütb Skuas (Catharacta maccormicki)

Böyük bədənli quş. Bədən uzunluğu 50 ilə 55 sm, qanadları 140 sm qədər, çəkisi 0,9 ilə 1,6 kq arasında. Qanadları uzun, uclu. Quyruğu qısa, xanalı addımlıdır. Membranlar və əyilmiş pençələr ilə pəncələr.

Cənubi Qütb skualarının üç alt növü var: yüngül, qaranlıq və keçid. Bütün quşlarda tünd qəhvəyi bir göy qurşağı var, gaga və ayaqları qara rəngdədir.

Yüngül quşlarda gavalıların rəngi təzadlıdır, başı çəhrayı-qəhvəyi rəngdən oxçu-qəhvəyi-ağarmışa qədərdir. Boyun, tərəflər və qarın çəhrayı-qəhvəyi rəngdədir. Arxası dar uzununa zolaqlı tünd qəhvəyi rəngdədir.

Qaranlıq quşlar eyni rəngdə tüylənmiş, başları və qarınları tünd qəhvəyi, arxa və qanadları qara-qəhvəyi rəngdədir. Saşek işığı.

Aralıq alt növlər monofonikdir, praktik olaraq ləkəsiz olur.

Növlər Antarktida sahillərində, eləcə də Cənubi Shetland və Cənubi Orkney adalarında tapılır. Yetkin fərdlər Cənubi Okeanda qışlayır və gənc quşlar Şimali yarımkürəyə köç edirlər.

Antarktika skuaları (qəhvəyi, qəhvəyi) - (Catharacta antarctica)

Quşun çiçəklənməsinin rəngi kiçik parlaq ləkələrlə qaranlıq qəhvəyi rəngdədir. Gözlərin yaxınlığında və quyruqda tünd qəhvəyi rəngdən qara rəngə qədər lələklər. Uçuşda qanadların içərisində ağ üçbucaqlı bir nöqtə görünür. Gümüşü tünd boz, iti, formalı əyri.

Növ Argentinanın cənubunda, Yeni Zelandiya, Folklend adalarında Tierra del Fuego adalarında yaşayır.

Böyük Skuas (Catharacta skua)

Bədən uzunluğu 50 ilə 58 sm, qanadları 125-140 sm, yuvaları İslandiya, Norveç, Şotlandiya adaları və Farer adaları.

Qırmızı zolaqlar və başında qara qapaqlı boz rəngli plumage. Quyruq ortasında iki uzun lələk ilə qara-qəhvəyi rəngdədir. Gaga və ayaqları qara rəngdədir.

Skuas yetişdirilməsi

Skua monogam bir quşdur. Mayın ikinci yarısında - iyun ayının əvvəlində qar örtüyündə ilk əridilmiş ləkələr göründüyü zaman yuvalarına uçur.

Həm uçuş zamanı, həm də gəlişdən sonrakı ilk həftədə cütləşir. Eyni zamanda, bəzi quşlar köçəri həyat tərzini davam etdirir və cüt yaratmırlar.

Hər cüt skuas ayrıca yuva qurur. Öz və ya digər növ bir quş öz ərazisinə uçursa, quru yırtıcılarının görünüşü, məsələn, arktik tülkülər, çox aqressiv davranır, içəri girir və yüksək səslə qışqırır, vurmağa çalışır. İnsandan qorxur və səssizcə qışqıraraq uçmağa çalışır.

Skuas quru və səviyyəli bir yerə, tez-tez bataqlıqların ortasındakı bumps və ya silsilələrə yuva verir. Bu, çəmən torpaqdakı çöküntüdür, diametri 15-17 sm, dərinliyi 3-5 sm. Quşlar ya ümumiyyətlə xətt çəkmirlər, ya da quru yarpaqları, yosun və ya liken parçaları və ya digər bitki materialı qoyurlar.

Debriyajda ümumiyyətlə 1 və ya 2, bəzən 3 yumurta olur. Onlar müxtəlif ölçülü qəhvəyi-bənövşəyi və tünd qəhvəyi rəngli ləkələrlə rəngli tünd zeytundur. Həm qadın, həm də kişi ilk yumurtanın göründüyü andan başlayaraq 25 gündən 28 günə qədər yumurta verir.

Yenidoğulmuş balalar arxa tərəfdə daha qaranlıq olan düz bir qəhvəyi tük ilə örtülmüşdür. 30-36 gün yaşlarında gənc quşlar uçmağa başlayır, ancaq bir neçə həftə boyunca onları bəsləyən valideynlərin yanında qalır, sonra quşlar müstəqil həyata başlayır.

Quş haqqında maraqlı faktlar

  • Skualar həm quruda, həm də dənizdə özlərini böyük hiss edir. Üzmə zamanı quşun cəsədi suyun səthinə üfüqi olur.
  • Bəzən qoyunlara, pinqvinlərə və xəz möhürlərinə hücum edirlər.
  • Bütün skuaların fərqli və çox maraqlı səsləri var, lakin çox vaxt quşlar susmağı üstün tuturlar və uçuş zamanı yalnız çiftlik mövsümündə mahnı oxuyurlar.
  • Bir skua təhlükə hiss etdikdə, qohumlarını qısa və aşağı səslərlə xəbərdar edir, ancaq digər quşlara hücum edərsə, əksinə yüksək səsli titrəyən səslər çıxarır. Balalar xüsusi səs verirlər ki, səs-küylü fit çalınır.
  • Thule adasında (Şotlandiya), skuaların qorunan bir növ olduğu vəhşi təbiət ziyarətgahı təşkil edilir.

Videoya baxın: Hacı Şahin-Ailə Haqqında 2018 çox gözəldi (Sentyabr 2020).

Pin
Send
Share
Send