Heyvanlar haqqında

Ümumi Flamingo (Phoenicopterus roseus) Eng. Flaminqo

Pin
Send
Share
Send


Ümumi alov - çox uzun ayaqları və boyunu və geniş əyri tumurcuqlu böyük bir bataqlıq quşu (çəkisi 3,5-4,4 kq-a qədər). Uçuşda dayaz su ilə 5-6 m axır .. Uçuşda boyun və ayaqlarını uzadaraq xaç şəklini meydana gətirir. Səs uzanan, aşağı əyilməkdədir. Ehtiyatlı olun.

Dağılım. Ən yaxın alov yuvaları Şimali Qazaxıstandadır. Bölgəyə bir sıra uçuşlar, o cümlədən kütləvi uçuşlar məlumdur. 1907-ci ilin payızının sonlarında, Noyabrın əvvəlində, Qərbi və Mərkəzi Sibirin böyük bir bölgəsində - Göldən Qərbdə Vats və Semipalatinsk, şərqdə Kansk - flaminqoların şimala kütləvi köçü var idi. Bəzi quşlar şimaldan Yeniseyskə uçdu (Tugarinov, 1909).

1907-ci ildə Minusinsk çökəkliyində, kənddə, Minusinskdən 50 verstdə 6 flamingosdan ibarət bir sürü tapıldı. Çayda Beloyarova Tube, onlardan biri - ciddi şəkildə boşalmış bir yetkin quş - diri-diri tutuldu. Bir alov kənddəki boru üzərində tutuldu. Kuraginoy, digəri - bu kənddən 50 mil cənubda. Yeniseyin üzərindəki Minusinsk rayonunda iki yetkin quş tutuldu. A.Ya. Tugarinov, kənd daxil olmaqla, Minusinsk çökəkliyində düşən bir neçə tapıntı barədə də məlumat verir. Abakan çölünün cənubundakı Altay və Achinsk rayonundakı Tanrı Gölündə - burada bir gənc quş tutuldu.

1911-ci ilin son payızında, Minusinsk çökəkliyində tək flaminqlər yenidən göründü, 17 Noyabrda Minusinsk Muzeyində iki gənc quş saxlanıldı. 1912-ci ilin yazında P.P. Suşkinə məlumat verildi ki, bu ilin may ayının əvvəllərində, fləşinqlər Abakan boyunca, Askiz yaxınlığında görüldü (Sushkin, 1914). O günlərdə ən yaxın bilinən alov yuvaları Turqay və Akmola bölgələrində idi. Qonşu ərazilərdə 1920-ci ilin payızında çayda iki yetkin flaminqo tapıldı. Ust-Çarışski körpüsündən 35 km məsafədəki Verxneobskiy Borundakı bir qurd, bir quş tutuldu (Zalessky, 1931). Mümkündür ki, sonrakı illərdə flaminqlərin bölgənin cənubuna da vaxtaşırı uçması mümkündür, lakin bu barədə məlumat qorunmurdu.

1980 və 1981-ci illərdə Xakasiyada bu növün milçəkləri yenidən qeyd edildi (Prokofiev, 1987). 1980-ci ilin sentyabrında, Uybat çölündə zəifləmiş bir gənc quş götürüldü; eyni il avqust ayında balıqçılar çayın ağzında dörd flaminqlə qarşılaşdılar. Tuba. 1981-ci ildə, eyni zamanda avqust ayında Şirin çölündə kiçik bir göldə üç flamingos aşkar edildi. 1983-cü ilin iyun ayında Krasnoyarsk su anbarının Troitsky körfəzində iki flamingo aşkar edildi və həmin ilin sentyabrında Verxneeyeyskiy ziyarətgahının (Verhinka traktı) ərazisindəki Kuznetsk Alatau'nun orta dağlarında bataqlıqda daha bir alov görüldü (şəxsi mesaj). 80-ci illərin əvvəllərində kəndin yaxınlığındakı Podkamennaya Tunguska'dan bir alov donduruldu. Kuzmovka (cırtdan Turaya göndərildi).

1986-cı ilin qışında bölgədə bir neçə gənc flaminqo yenidən qarşılandı: 9 Noyabrda kənd sakinləri birini seçdilər. Şimali Yenisey bölgəsi Thea, daha bir donma quşu Ermakovsky mahalında dekabr ayının əvvəlində seçildi, başqa bir flamingo təxminən iki həftədən çox yaşadı. Şaxtaları 25 ° C-yə köçürən Krasysarskdakı Tatysheva, bəlkə də son uçuşların səbəblərindən biri Şimali Qazaxıstanda onlardan əvvəl qasırğa küləkləri idi. 1983-cü ildə tək quşlar sentyabr-dekabr aylarında çayın buzsuz hissəsində saxladılar. Yenisey Abakan şəhərindən 5-10 km yüksəkdir (Sunchugashev, Prokofiev, 1991). 7 noyabr 1997-ci ildə kənd yaxınlığında Yeniseydə. Dodonovo gənc tükənmiş bir quşu yaxaladı.

24 oktyabr 2000-ci ildə Krasnoyarskdakı zooparka yerləşdirilən Sosnovoborskda gənc bir şəxs tutuldu.

Yaşayış yeri. Böyük dayaz duzlu və duzlu göllərin adaları, dəniz körfəzləri, eləcə də dayaz sular, adətən yayın sonunda quruyur (Syroechkovsky, Rogacheva, 1995).

Nömrə. Flamingos, hər yerdə azalmış əhalisi olan nadir bir quşdur (Syroechkovsky, Rogacheva, 1995).

Damazlıq. Koloniyalardakı cinslər. Yuvalar - kəsilmiş üstü və yuxarısında bir kasa şəkilli girinti-lövhəsi olan bərkimiş çamdan konik sütunlar. Debriyaj - ağ kalkerli sag ilə örtülmüş 1-3 zeytun yaşıl yumurta. Quşlar, ayaqları keçərək yuvalarına otururlar (Syroechkovsky, Rogacheva, 1995).

Qidalanma. Flamingos qidaları suda, dayaz suda tutur, suyu mayaklarından süzərək süzür. Xərçəngkimilər, mollyuskalar və yosunlarla qidalanır. Yem azdırsa, hər gün daha çox su anbarlarına uzun məsafəli uçuşlar edə bilərlər (30-40 və hətta 50-60 km üçün) (Syroechkovsky, Rogacheva, 1995).

Təhlükəsizlik tədbirləri görülür. SSRİ-nin Qırmızı Kitabına daxil edilmiş bir növ kimi flaminqo ovlamaq hər yerdə qadağandır. Onun vurulmasına və ya məhv edilməsinə görə (müxtəlif cərgələrin qorunan ərazilərində və alov yuvasının məhv edilməsinə görə - üç qat cərimə) cərimə tətbiq ediləcək. Vəhşi fauna və flora növlərinin ticarəti haqqında Konvensiyanın II Əlavəsində və Köçəri Quşların Mühafizəsi haqqında Rusiya-Hindistan Konvensiyasının Növlərinin Siyahısında (1984) (Syroechkovsky, Rogacheva, 1995, Syroechkovsky et al., 2000) .

Taksonomiya

Rus adı - Çəhrayı (adi) alov
Latın adı - Phoenicopterus roseus
İngilis adı - Böyük flaminqo
Sinif - Quşlar (Aves)
Qoşulma - Flaminqo kimi (Phoenicopteriformes)
Ailə - Alovlu (Phoenicopteridae)
Xeyirli - Flamingos (Phoenicopterus)

Son vaxtlara qədər çəhrayı və qırmızı flamingoslar eyni növlərin alt tipləri hesab olunurdu, hazırda müstəqil növlər kimi fərqlənirlər.

Qoruma vəziyyəti

Hazırda nəsli kəsilmə təhlükəsi növlər tərəfindən təhdid edilmir, lakin onların sayı qeyri-sabitdir. Sonrakı 10 ildə ən az narahatlığa səbəb olan Beynəlxalq Qırmızı Kitabda siyahıya alınmışdır - IUCN (LC), eyni zamanda, Vəhşi fauna və floranın nəsli kəsilməkdə olan növlərlə beynəlxalq ticarət haqqında Konvensiyaya daxil edilmişdir - CITES II.
Rusiyada yuva qurmayan, span və mütəmadi olaraq uçan bir görünüşdür. Nadir bir növ olaraq, çəhrayı flamingo Rusiya və Qazaxıstanın Qırmızı Kitablarında verilmişdir.
Sayların azalmasının səbəbi, yuva qurma yerlərinin azalması və bir narahatlıq faktorudur.

Görünüş

Flamingoları bədənin struktur xüsusiyyətlərinə və gavalığın heyrətləndirici rənginə aid başqa bir quş ilə qarışdırmaq olmaz. Bunlar olduqca böyük quşlardır (boyu 120-145 sm, çəkisi 2100–4100 q, qanadları sm), dişiləri kişilərdən kiçik və biraz daha qısa ayaqlıdır. Flamingonun başı kiçik, gaga kütləvi və orta hissəsində dik (diz şəklində) aşağı əyilmişdir. Çənə aparatı kiçik yem axtarışı üçün suyun süzülməsində yüksək dərəcədə ixtisaslaşmışdır. Buynuz lövhələr yemləmə zamanı müxtəlif fito və zooplanktonların (su sütununda yaşayan kiçik heyvanlar və bitkilər) yerləşdiyi tumurcuqda yerləşir.
Flamingosun ayaqları çox uzundur, ayaqlarında 4 barmaq, üç ön ayağı üzgüçülük membranı ilə bağlanır. Arxa barmağı kiçikdir və ayağın üstündə yerləşir. Sakit bir vəziyyətdə nazik bir boyun S. hərfi şəklində əyri olur. Bu quşların şumu boş və yumşaqdır. Flamingos yaxşı üzür, buna baxmayaraq lələkləri islanır və quşlar dərin dəniz yerlərinə getməməyi üstün tuturlar.
Flamingos tez-tez duzlu göllərdə məskunlaşır və duzlu su yemini süzür. Həm də brak və ya qələvi su içirlər. Ancaq bədənin "duzlaşması" onları təhdid etmir - bu quşlarda yaxşı inkişaf etmiş duz aradan qaldıran bezlər var.
Gavalı rəng, qanadların ucları qara rəngdədir. Gavalığın çəhrayı rəngi, piqmentlərin toxumalarında - karotenoid qrupunun yağ kimi boyalarından qaynaqlanır. Bu maddələr quşlar tərəfindən qidadan, müxtəlif xərçəngkimilərdən əldə edilir. Əsirlikdə, 1-2 ildən sonra gavalı kölgəsi ümumiyyətlə monoton bir diyetdən yox olur. Ancaq yerkökü və çuğundur içərisindəki qırmızı karotenoidləri flaminqlərə əlavə etsəniz, quşların rəngi həmişə doymuş qalır. Gənc quşlar, yetkin bir materialı, yalnız həyatın üçüncü ilində "geyirlər".

Depositphotos
  • Fond Şəkil haqqında
  • Planlarımız və qiymətlərimiz
  • İş həlləri
  • Blog Depositphotos
  • İstinad proqramı
  • Affiliate proqramı
  • API Proqramı
  • İşlər
  • Yeni Şəkillər
  • Pulsuz Şəkillər
  • Təchizatçı qeydiyyatı
  • Səhm fotolarını satın
  • İngilis
  • Deutsch
  • Français
  • Español
  • Rus
  • Italiano
  • Portuqaliya
  • Polski
  • Nederlands
  • 日本語
  • Česky
  • Svenska
  • 中文
  • Türkçe
  • Espanol (Meksika)
  • Ελληνικά
  • 한국어
  • Portuqaliya (Braziliya)
  • Magyar
  • Ukraynalı

Həyat tərzi və sosial davranış

Flamingo gündüz aktivliyi ilə xarakterizə olunur, gecə bu quşlar yatır.
Flamingos ciddi müstəmləkə quşlarıdır: yuva qurur və böyük qruplarda bəsləyirlər. Yuvalar və laktasiya edən və ya istirahət edən quşlar arasındakı məsafə bir neçə santimetr ola bilər. Yuva verən quşlar yalnız yuvanın özünü qoruyur.
Belə bir "kommunal" mənzildə yaşayan quşlar arasında vaxtaşırı "mübahisə" kimi görünən qarşılıqlı təsirlər müşahidə olunur: flamingoslar bir-birinin qarşısında dayanaraq lələkləri lələklə yüksək səslə qarışmağa başlayırlar. "Mübahisələr" başladığı kimi birdən dayandı, quşlar yerlərində qaldı və öz işlərini etməyə davam edir.
Sürü qidalandıqda və ya dincəldikdə ayrı-ayrı quşlar keşik çəkirlər ki, bu da bütün sürünün vaxtında təhlükədən qaçınmasına imkan verir. Flamingos daha çox dərəcədə yırtıcılardan deyil, iqlimin dəyişkənliyindən (quraqlıq, daşqınlar) və su obyektlərinin gözlənilməz hidravlik rejimindən əziyyət çəkir.
Flaminqoların yayılmasının şimal hissəsində köçəri. Qazaxıstan əhalisinin əsas hissəsi Krasnovodsk və Qızılağaç qoruqlarında qış, bəzi quşlar qış üçün İrana uçur.

Qidalanma və yem davranışı

Çəhrayı flamingosun əsasını xırda qırmızı rəngli xərçəngkimilər Artema və onun yumurtaları təşkil edir. Bundan əlavə, flamingoslar digər xərçəngkimilər, həmçinin mollyuskalar, böcək sürfələri və qurdlarla qidalanır. Dayaz yerlərdə yemək axtarırlar. Flamingoslar yuva qurduqları eyni gölməçə ilə qidalana bilərlər, lakin yem azdırsa, gündə yem gölməçələrinə uzun məsafəli uçuşlar edə bilərlər (30-40 və hətta 50-60 km).
Suya girdikdən sonra quşlar ayaqlarını büzdülər, çamurları biraz süzdülər və sonra bu asqıları mayakları ilə süzün. Dayaz suda qidalanarkən quşlar başlarını aşağı salırlar ki, gaga suyun səthinin altındadır, gaga isə onun üstündədir. Başını müxtəlif istiqamətlərə yönəltmək və dilini piston kimi istifadə etmək, flamingos suyu və çamuru süzmək. Böyük dərinliklərdə bütün baş və bəzən boyun çiyinlərə qədər suya batırılır.
Yağış zamanı flaminqoları qabıqlı və təmiz suda içirlər, şamdan aşağı axan su damcılarını yalayırlar.

Damazlıq

Flamingos, 20,000 cütə qədər böyük koloniyalarda yuva qurur (Hindistanda - 2.000.000 cütə qədər). Ayrı-ayrı cütlərdə yuva qurma bilinmir. Yuva qurma üstünlük çox duzlu və qələvi göllərə verilir, çox vaxt kostik soda, gips və hidrogen sulfiddən çox olur. Sahildəki göllər duzlu və ya gips qabığı ilə örtülmüşdür, bunun altında maye palçıq var. Flamingos bu palçıqdan və qabıq qayasından yuvalar düzəldir, suyun üstündəki yüksək qabarıqlıqlar kimi. Onların forması kəsilmiş bir konusa bənzəyir və hündürlüyü yarım metrdən çoxdur.
Flamingoslar monogamlardır, həm bir mövsüm, həm də bir neçə il üçün cüt təşkil edə bilərlər. Gediş, yüksək qışqırıqlar, yayılmış qanadları və ruffled lələkləri ilə ritual pozalar, habelə yüksək qaldırıcı ayaqları və qəfil dayanması ilə qrup mərasimləri ilə müşayiət olunur. Çiftleşmə ritualı ciddi bir növə aiddir, buna görə də koloniya bir neçə növ flaminqo ilə meydana gəlsə də, qarışıq cütlər əmələ gəlmir və hibridlər bilinmir.
Kavramada 1-2 böyük ağ yumurta. Hər iki tərəfdaş balalarının inkubasiya və bəslənməsində iştirak edirlər. İnkubasiya 27-33 gün davam edir və isti yerlərdə hörgü aşırı istidən qorunmağa çevrilir. Balalar lyuk aşağı, görmə qabiliyyətli və birbaşa gaga ilə örtülmüşdür. Cücələrin yumurtalarından yumurtlama zamanı valideynlərin guatrı üç dəfə artır. Bir xama bənzər bir kütlə, guatr südü adlanan guatrdan çıxmağa başlayır ki, bu da yarı həzm edilmiş xərçəngkimilər, su həşərat sürfələri və guatrın özünün divarlarının sekresiyasıdır. Bu, məməlilərin kolostrumuna bənzər tərkibdə, süd verən quşların qanının yüzdə birinin əlavə edilməsi ilə tərkibindəki karotenoidlərin varlığının rəngidir. Valideynlər bu "quş südü" ni burp və balalarını tumurcuqdan gaga qədər bəsləyirlər.
Cücələr yuva qurduqdan bir neçə gün sonra yuvanı tərk edir və təxminən bir aylıq bir yaşda ilk aşağı paltarı ikincisinə dəyişirlər. Həftə yaşlarında, hatching zamanı düz olan kiçik bir flaminqonun gümüşü əyilməyə başlayır. Artıq yuva buraxmış və bir müddət valideynsiz qalan bəslənən balalar qidalanmaq üçün uçmuş, qruplaşdırılmış və yerlərində qalan bir neçə “növbətçi” nin nəzarəti altındadır. Bəslənmədən qayıdaraq, yetkin quşlar guatrdan yemək yeyən balalarını bəsləyirlər.
Cücələrin lələkləri ikinci aydan böyüməyə başlayır və gənclər həyat günündə uçmaq qabiliyyətinə yiyələnirlər, eyni yaşda nəhayət filtr aparatlarını meydana gətirirlər. Gənc quşların rənglənməsi uzun müddət boz rəngdə qalır, yalnız həyatın üçüncü ilində flaminqo rəngi üçün parlaq, səciyyəvidir. 3-4 yaşında böyüklər olurlar, bir il ömrü boyu çoxalmağa başlayırlar.

Zoopark həyat hekayəsi

Flamingoslar dünyanın zooparklar kolleksiyalarında çox geniş təmsil olunur - quş sevimli, ekspozisiya xarakterlidir və onu saxlamaq asandır. Moskva Zooparkının tarixində, demək olar ki, həmişə olublar. Ekrandakı flamingosların əksəriyyəti qırmızıdır. Bir az çəhrayı - bunlar illər əvvəl yenidən qurulmadan əvvəl zooparka gələn yaşlı quşlardır. Zooparkımızda çəhrayi flaminqolar qırmızılarla birlikdə saxlanılır. Fərqli növlərin quşları ziddiyyət təşkil etmir, ancaq qarışıq cütlər əmələ gətirmirlər.
Flamingo pəhriz, onlara təklif edə biləcəyimiz maksimumu ehtiva edir. Bu, qızardılmış yerkökü, qiymə balıq, quru gammarus, lazımi vitamin və minerallarla birlikdə xüsusi yüksək proteinli bir qarışıq yemidir. Bütün bu yemək su ilə tökülür və bu maye qarışıqdan quşlar lazım olanları süzürlər. Gündə bir dəfə maye yem veririk və quru qarışıq yem daim mövcuddur. Zooparkda yem tərkibindəki karotenoidlərin eyni miqdarda təbiətdə istehlak etdikləri ilə təmin etmək mümkün deyil, buna görə də yemlərinə karotin əlavə edirik.
Flamingosların tərkibindəki çətinlik qida seçimidir - balanslaşdırılmış vitaminlər və protein tərkibinə malikdir.
Yaz aylarında flamingoslar Böyük gölməçədəki açıq bir kuşxanada, qışda - şüşənin arxasında mükəmməl göründüyü bu uçuş yuvasına bitişik isti bir otaqda saxlanılır. Quşları sıfıra yaxın temperaturda isti bir otağa köçürürük - gecə şaxtaları başlayanda.

Pin
Send
Share
Send