Heyvanlar haqqında

Ev heyvanları

Pin
Send
Share
Send


Növün Latın adı Ara severusdur. Yetkin bir quşun uzunluğu 40-50 sm-dir, bunların yarısı quyruğa düşür. Ağırlıq tutuquşunun ağırlığından bir qədər azdır və 300-400 qramdır. Əsas bədən rəngi yaşıl rəngdədir, çiyinlərində qırmızı "ləkələr" və qanadlarda mavi rəngdədir. Lələklərin aşağı hissəsi tünd narıncı-qırmızı, yuxarı hissəsi mavidir. Göyün üzərində şabalıd rəngli bir sahə var. Göz ətrafındakı sahə kiçik qəhvəyi lələklərlə ağ rəngdədir.

İki alt tip var: A.s. severus (qiymətləndirilib) və A. s. Castaneifrons (biraz daha böyük).

Yetkinlərdə gözlər sarıdır. Şabalıdı ilə işlənmiş Macaw cücələri daha qısa bir quyruq və boz gözlərlə fərqlənir. Kişi və qadın arasında vizual fərqlər yoxdur. Sənədləşdirilmiş ömür uzunluğuna gəlincə, Beynəlxalq Zoopark İllik kitabı 28,5 il yaşamış bir şəxs haqqında məlumat verir. Digər mənbələrdə, maksimum ömür uzunluğu 25 ilə 80 arasında dəyişir, lakin son rəqəmin etibarlılığı olduqca şübhəlidir.

Ev məzmunu

Bu növ Rusiyada uğurla yetişdirilir və körpələr evində Şimaldan ara ala bilərsiniz, vəhşi vəhşi vəhşi satan satıcılardan deyil Uşaq bağçasında qoruyucu cücə almağın faydaları haqqında çox şey yazılmışdır. Qısacası - tutuquşu, yaxşı bəslənmiş bir insan, əvvəlcə insanları incidir və etibar edir. Bunun əksinə olaraq vəhşidir, yəni. təbiətdə tutulan bir quş insanlardan qorxur və onun qidalanması daha çox vaxt aparacaq, çünki insanlara mənfi münasibətini ləğv etmək lazım gələcək. Bir tutuquşu üçün bir qəfəs seçərkən və satın alarkən aşağıdakılara diqqət yetirilməlidir: macav çox şey qopara bilən güclü bir gaga var, buna görə də panjanın çubukları buna uyğun olmalıdır, ev heyvanının ölçüsünü nəzərə alın və mümkün olan ən böyük ölçüdə qəfəs seçin.

Belə bir tüklü bir dostun sahibi olmaqdan əvvəl bilmək üçün bir neçə şey:

  • Digər böyük tutuquşular kimi, onlar da yüksək zəkaya malikdirlər. Gündəlik əhəmiyyətli bir vaxtı qanadlı dostunuza həsr etməli, həmçinin müstəqil əyləncə və oyuncaqlar ilə təmin etməlisiniz.
  • Bu quş növü Əlavə II CITES-ə daxil edilmişdir. Bu o deməkdir ki, qanuni bir quş üzərində bir CITES sənədi varsa yalnız ev heyvanı ilə ölkələr arasındakı sərhədi qanuni olaraq keçə bilərsiniz. Belə bir sənəd körpələr evində (rəsmi olaraq qeydiyyata alınmış bir körpələr evi və tutuquşu valideynlərinin qanuni statusu olması şərtilə) və ya kvota altında təbiətdə tutulan bir quş üçün əldə edilə bilər.
  • Makavlar ucadan qışqırır. Bu amil, xüsusilə səs-küyə həssas olan insanlar üçün çox diqqətlə qəbul edilməlidir.

Şabalıd qiymətli Macaw (Ara severus)

Şabalıdı qanlı Mawaw (lat.Ara severus) - tutuquşu ailəsinin quşu.

Yetkin bir quşun bədən uzunluğu 46-51 sm, qanadları 22-24.5 sm-dir, çəkisi: 340-410 qr.

Əsas şum yaşıldır. Mavi rəngli bir rəng ilə baş. Yanaqlar çılpaq, boyalı ağ, kiçik boz lələklər bir neçə cərgədə böyüyür. Çənə, yanaqlar və alnlar qəhvəyi rəngli tünd qırmızı rəngdədir. Kənarda kiçik milçək lələklər yaşıl, əsas milçək lələkləri mavidir. Kiçik gizləyən lələklər qırmızıdır. Quyruq uzun, qırmızı-qəhvəyi rəngdədir, sonunda yaşıl və mavi ləkələrlə. Gaga qara rəngdədir. Pəncələr tünd boz, pençələr qara rəngdədir. İris sarı və ya qəhvəyi-qırmızıdır.

Kişi və qadın eyni rəngdədir, gənc quşların lələkləri xırdalanır, aln qaranlıqdır, gözlərin irisi daha qaranlıqdır.

Yaşayış yeri: Cənubi Amerika - Panama (şimal-şərq), Kolumbiya (qərb), Peru, Boliviya, Braziliya (şimal-qərb).

Qarışıq tipli tropik meşə, bataqlıqlar, çəmənliklər, meşə örtüyü, meşə əkinləri olan savannalar, yağış meşəsinin kənarları, dəniz səviyyəsindən 1000-1500 m hündürlükdə olan xurma bağlarında yaşayır.

Qəhvəyi başlı macaw səhər tezdən və günortadan sonra aktivdir. Səhər erkən qidalanma üçün uçur. Ehtiyatlı, gizli. Hündür ağacların tacında tutuldu. Qida qıtlığı ilə mövsümi miqrasiya ehtimalı var. Venesuela Amazonları və Qırmızı belli Macaws ilə hündür ağaclarda böyük sürülərdə toplanır.

Xurma qoz-fındıq, giləmeyvə, toxum, meyvə ilə qidalanırlar. Tropik meşələrdə quşlar hündür ağacların taclarına dincəlirlər, lakin yetişmə mövsümündə qarğıdalı əkinlərinə və əncir ağaclarının bağlarına qidalanmaq üçün uçurlar, bu da çox nəzərə çarpacaq dərəcədə ziyan verir. Yem axtarışında mövsümi miqrasiya edirlər.

Yetişmə dövründən kənar, kiçik sürülərdə saxlanılır (3-15 nəfər).

Yuva, ölü köhnə xurma ağaclarının boşluqlarında, yüksəklikdə yuva qurduğunu və çay sahillərində yuva qurduqları məlumdur. Tez-tez koloniyalarda yuva qururlar. Debriyajda 2-5 yumurta. İnkubasiya 26-28 gün davam edir. İlk bir neçə gündə qadın yuvasını tərk etmir, ancaq kişi onu bəsləyir və daim yaxınlıqdadır, bəzən gecə üçün gəzir. Balalar 11-12 həftədə uçurdular. Balalar yuva qurduqdan sonra valideynləri onları daha iki həftə qidalandırırlar.

Yuva, ölü köhnə xurma ağaclarının boşluqlarında, yüksəklikdə yuva qurduğunu və çay sahillərində yuva qurduqları məlumdur. Tez-tez koloniyalarda yuva qururlar. Debriyajda 2-5 yumurta. İnkubasiya 26-28 gün davam edir. İlk bir neçə gündə qadın yuvasını tərk etmir, ancaq kişi onu bəsləyir və daim yaxınlıqdadır, bəzən gecə üçün gəzir. Balalar 11-12 həftədə uçurdular. Balalar yuva qurduqdan sonra valideynləri onları daha iki həftə qidalandırırlar.

Təbiətdə tutulan qəhvəyi üzlü Macaw ilk növbədə qorxaqdır. Əsirlikdə böyüdülən gənc quşlar insanlara tez öyrəşirlər. Çox diqqət tələb edir (gündə ən azı 1-2 saat). Rabitə çatışmazlığı ilə davamlı qışqırıq və ya özünü ovlamaqla diqqəti cəlb edir.

O oynamağı sevir, daimi fiziki və zehni stress tələb edir. Çox sayda müxtəlif oyuncaq təmin etmək lazımdır - iplər, merdivenlər, zənglər, ağac budaqları və s. Yalnız böyük tutuquşular üçün yaradılan oyuncaqlardan istifadə edin. Həftədə bir dəfə oyuncaqlar yeniləri ilə əvəz olunur.

Xarakter mehriban və incə, ağıllı, oynaq, sakit, yaxşı tərbiyəlidir.

Ən yaxşı cütlükdə saxlanılır. Heç vaxt kiçik uşaqları və macaw tutuquşularını qəfəsdən kənarda qoyma! Bəzi şəxslər qısqanc ola bilərlər.

Gözləmə müddəti təxminən 40-60 ildir.

Elmi təsnifat

Krallıq: Heyvanlar
Növ: Chordates
Alt növü: Onurğalılar
Sinif: quşlar
Sifariş: tutuquşular
Ailə: Tutuquşular
Subfamily: Həqiqi tutuquşular
Cins: Ara
Baxın: Şabalıdı üzlü Mawaw

Görünüşə 2 alt növ daxildir:

  • Ara severus castaneifrons Lafresnaye, 1847-ci il - Bu, nominal alt növlərdən bir qədər böyük ölçüdə fərqlənir - 46–47 sm.Bu Kolumbiyanın qərb bölgələrində, Boliviyanın şimalında və Braziliyanın şimal-qərbində Mato Grosso əyalətinə qədər yaşayır.
  • Ara severus severus (Linnaeus, 1758) - nominal alt növlər. Bədən uzunluğu 44-45 sm, Panamanın şərq hissəsində, Boliviyanın şimalında və Braziliyanın cənub əyalətlərində yaşayır.

Sinonimlər: şabalıd başı qarğıdalı, şabalıd macaw, Ara severa, Şabalıd ön cəbhə, Şiddətli macaw (Eng.), Rotbugara (Germ.)

Növlər: Ara severa = Ara şabalıd başı və ya kiçik macaw

Qəhvəyi göğüslü və ya kiçik bir cırtdan Cənubi Amerikanın şimalında, prisitli yağış meşələrində yaşadığı yerlərdə tapılmışdır. Təbiətdəki qəhvəyi göğüslü macaw iki alt növ ilə təmsil olunur.

Nominal alt növ Panamanın şərq hissəsində, Boliviyanın şimalında və Braziliyanın cənub ştatlarında yaşayır. Bədənin alt tərəfində üstünlük təşkil edən qəhvəyi tonlarla tünd yaşıl rəngə boyanmışdır. Aln, gaga altındakı kiçik bir sahə və başın məruz qalan ön hissəsinin haşiyəsi qəhvəyi-qəhvəyi rəngdədir. Qanadların qıvrımları qırmızıdır, qanadların lələkləri yuxarıda yaşıl, içərisi qəhvəyi rəngdədir. Quyruq lələkləri yaşıl, ipuçlarına daha yaxın - mavi bir tonla. Onların daxili tərəfi qəhvəyi-qırmızıdır. Başın açıq üzü açıq sarı rəngdədir, 4 sıra kiçik qara lələklərlə. Gözlər saman sarıdır. Gaga qara, ayaqları boz.

Alt növlər A. s. rəngli kastaneifronlar kiçik bir əsgərin makavasına bənzəyir, lakin ölçüsü daha kiçikdir. Bu tutuquşuların cinsini ayırmaq çətindir, çünki cinsi dimorfizm ifadə olunmur. Baş və tumun bir qədər daha böyük ölçülərinə əlavə olaraq, kişinin alnında qırmızı-qəhvəyi bir qurşaq var və bir az daha genişdir və plumajın bütün rəngi daha sıx olur.

Digər bir alt növ, Braziliyalı Kiçik Macav (A. s. Casta-neifrons) Kolumbiyanın qərb bölgələrində, Boliviyanın şimalında və Braziliyanın şimal-qərbində, Mato Grosso əyalətində yaşayır. Nominal alt növlərdən yalnız bir qədər daha böyük ölçülərdə fərqlənir (46–47 sm və nominal 44-45 sm).

Təbiətdə qəhvəyi gözlü macaw müxtəlif bitkilərin meyvələrini, toxumlarını və giləmeyvələrini yeyir. Bəzən kiçik ars sürüləri qarğıdalı əkinlərinə və əncir ağaclarının və xurma bağlarına ciddi ziyan vurur və məhsul yetişmə vaxtı yem yeri seçir.

Kiçik macaws, yuvalarını hündür bir ağacın içi içərisinə yerləşdirirlər, baxmayaraq ki, bəzən içi boş ağacların olmaması ilə yuvalarını dik çay sahilləri boyunca yuvalara yerləşdirə bilərlər. Qəhvəyi başlı Macaw kifayət qədər sosial növdür, onlar tez-tez koloniyalarda yuva qururlar.

Kiçik ars hazırda Avropaya əl ilə gətirilir. Adətən onlar yuvadan balalarla götürülür və evdə süni şəkildə böyüdülür. Buna görə də, kiçik makavalar arasında əsasən sakit və mehriban quşlar olur ki, bu da onlara qayğı göstərən insanı digər insanlardan yaxşı fərqləndirir. Lakin kiçik makavaların kəskin və yüksək səsə və çox güclü bir gaga var ki, bu da otaq şəraitində saxlanmasını çətinləşdirir. Kiçik ars arasında bəzən insan nitqini, eləcə də müxtəlif melodiya və səsləri mükəmməl təqlid edən quşlara rast gəlinir.

Qəhvəyi göğüslü və ya kiçik bir macaw bəzən əsirlikdə böyüyür, baxmayaraq ki, bu quşların bir cütünün yerləşdiyi kifayət qədər geniş geniş metal metal otaq tələb edir. Süni bir yuva olaraq daxili diametri 28-30 sm və hündürlüyü 70 sm olan bir içi boş ağac gövdəsindən bir parça götürmək daha yaxşıdır.Məlhəm yuvanın yuxarı üçdə bir hissəsini kəsərək, diametri 9-10 sm olan kvadrat və ya dəyirmi edilir. 5-7 sm təbəqə ilə torpaqla qarışdırılmış ağac tozu və ya mişar dibi altındakı bir zibil kimi yerləşdirilir.Yuvada lazımi rütubəti saxlamaq üçün zibil bir az nəmləndirilməlidir və sonra sıx şəkildə sıxışdırılmalıdır.

Dişi 2-3 günlük fərdi yumurtalar arasında bir fasilə ilə 3-5 yumurta yatır. Hatching ilk cücə lyuk qədər 25-26 gün davam edir. Sonrakı cücələr yumurta qoyma tezliyinə uyğun aralıqlarla lyuk vururlar. Balalarının doğulmasından ilk bir neçə gün sonra qadın yuvasını tərk etmir, ancaq kişi yuva yanında olur, bəzən gecəyə girir.

Gənc kiçik məlhəmlər ana yuvalarını 2-2,5 aylıq yaşlarında tərk edirlər. Yetkin quşlardan gözlərinin qaranlıq irisi ilə fərqlənir, 6 aylıq yaşa qədər parlaqlaşmağa başlayır. Gənc kişiləri yuvadan çıxdıqdan dərhal sonra müəyyənləşdirmək asandır, çünki alnlarında qəhvəyi-qırmızı bir qurşaq var, qadınlarda isə yalnız bir yaşdan sonra nəzərə çarpır.

Kiçik ars hər növ taxıl yemi ilə qidalana bilər. Yemin bir hissəsi yarı yetişmiş, isladılmış və ya cücərmiş formada verilməlidir. Taxıl yemi ilə yanaşı, kiçik qarğıdalıların meyvə, müxtəlif vitamin göyərti və yumşaq yemlərə ehtiyacı var. Sonuncu kimi - süddə isladılmış ağ çörək, yarımda suda və ya süddə bişənə qədər əzilmiş sıyıq, sərin toyuq yumurtası və təzə kəsmik. Bu cür yeməklər balalarını bəsləyərkən və yuva qurmadan əvvəl xüsusilə vacibdir. Kiçik məlhəmlər alaq otlarının toxumlarını, məsələn, zoğal, çoban çantası və s. Yeyirlər. Mütəmadi olaraq kifayət qədər miqdarda qabıqları və qönçələri olan təzə budaqlarla təmin edilməlidirlər ki, onlar da həmişə güclü dayaqları ilə dişləyirlər. Pəhrizdə mineral üst sarğı və çay qumu məcburidir, ehtiyac vaxtaşırı quşlarda olur.

Kiçik məlhəmləri olan bir qəfəsdə və ya kuşonda mütəmadi olaraq müvafiq ölçülü su ilə qablar yerləşdirmək lazımdır, çünki istəkli və müntəzəm üzmək istəyərlər. Bu cür qablar xüsusilə ehtiyac duyur.Qapalı olduqda qadın yuvada lazımi rütubəti saxlamaq üçün çimmək üçün istifadə edir, qurudulmadan içinə sürünür.

Kiçik macaws təbiətdə olduqca dincdir, buna görə kifayət qədər geniş bir otaqda, tez-tez zooparklarda tətbiq olunan digər tutuquşularla birlikdə saxlanıla bilər. Yetişdirmə dövründə ayrı bir otaqda bir-iki kiçik ars əkmək daha yaxşıdır, çünki yuva qurarkən bu quşların müxtəlif qonşulara, o cümlədən digər tutuquşu növlərinə münasibətdə aqressivliyi artır.

Təbiətdəki həyat tərzi

Aralı - Şərqi Panamadan Amazonya qədər. Tipik olaraq cütlərdə və ya kiçik sürülərdə olur. Yetişdirmə mövsümü bölgədən asılı olaraq dəyişir: Panamada - Fevral-Mart, Kolumbiyada - Mart-May, Qvianada və Surinamda - Sentyabr-Dekabr. Ağac boşluqlarında yuva. 2-3 yumurta qoymaq. Yumurtalar 26-28 gün ərzində inkubasiya edirlər. Təbii əhali üçün əsas təhlükə meşələrin qırılmasıdır.

Şimalın Mavi Şəkili

Göndərən Erick Houli

Vince Smith tərəfindən göndərilib

Videoya baxın: Ev heyvanlarını tanıyaq. Səsləri ilə (Sentyabr 2020).

Pin
Send
Share
Send