Heyvanlar haqqında

Frechilla (Phylloscopus trochilus)

Pin
Send
Share
Send


Mahnı yüksək səslənir, lakin xoş və incə, bir az kədərli, bir neçə fit səsindən ibarətdir. Çox kobud şəkildə "file-foot-foot-foot-tyuviluvil-footyu" kimi təsvir edilə bilər - bir az sıçrayış mahnısına bənzəyir, ancaq "vuruş" olmadan, daha zərif və ümumiyyətlə belə şən tonda deyil. Bir az fərqli mahnı variantları ola bilər. Bir mahnı oxuyan kişi ya ağacın, ya da kolun yuxarı budaqlarının birində oturur, ya da tacda oxuyur, tez-tez qidalanma ilə mahnı oxuyurdu. Gün işığında, xüsusən də səhərlər oxuyurlar. Müğənnilik mövsümü iyul ayının ortalarına qədər uzadılır və bəzən mahnıları yaydan gedənə qədər eşidə bilərsiniz. Narahatlıqla - təmiz və zərif bir səslənən "fyut".

Məzmun, qidalanma, çoxalma

Döyüşçülər bağlarda, parklarda, qarışıq və yarpaqlı meşələrdə məskunlaşmağa üstünlük verir, lakin sıx qalınlıqların qarşısını alır. Köpük mahnıları saz səslərinə çox oxşardır, lakin daha mürəkkəb və təmiz triller ilə. Aprelin əvvəlində gəlirlər, amma iyulun sonunda yenidən qışlamağa hazırlaşırlar. Onların qidası kiçik həşəratlardır - böcəklər, kəpənəklər, aphids, cicadas, kiçik hörümçəklər. Ayrıca, giləmeyvə tətil edən quşlara fikir verməyin. Yuvalar, ot bağları, yarpaqlar, yosun parçaları istifadə edərək bir daxma şəklində qurulur. Bir debriyaj 5-7 yumurta, kişi və qadın onları növbə ilə inkubasiya edir. 2 həftədən sonra balalar görünür, tez böyüyürlər və 2 həftədən sonra yuvanı tərk edirlər. Dəsmallar ildə iki dəfə hörgü edə bilər.


foto: Kiçik döyüşçü tez əsirlikdə olur

Chopsticks erkən yazda tutulur, bir bülbül qarışığı, un qurdları, qarışqa yumurtaları, böcəklər, giləmeyvə parçaları ilə qidalanır. Bir mühürdə və ya uzununa qəfəsdə saxlanılırlar və sıçrayış ayları istisna olmaqla, ilin çox hissəsini oxuyur. İki kişini bir qəfəsə qoymaq olmaz - vuruşacaqlar. Bir yaşında, quşlar artıq nəsillər yetişdirə bilər, bu dövrdə ot budaqları, yosun, yarpaqları qəfəsə qoymaq olar - quşlar özləri yuva quracaqlar.

Qəfəsdə çimmək üçün bir yer, içmə qabı, qidalandırıcı çubuq, bir neçə dirək olmalıdır, kiçik bir ev tikə bilərsiniz. Vesnichka asanlıqla əsir düşməyə alışır, texniki baxımdan iddiasızdır.


foto: Çobanyastığı döyüşçüləri demək olar ki, gecə-gündüz oxuyurlar

Döyüşçülər haqqında maraqlı faktlar

  • Avropada bu növün nümayəndələrinin ümumi sayı 40 milyon cütdən çoxdur,
  • Yaxşı qayğı ilə çəkilər 12 ilədək əsirlikdə yaşaya bilər,
  • Kişilər isti torpaqlardan ilk qayıdırlar - yuva üçün yer alırlar və ən yaxşı saytlar uğrunda tez-tez öz aralarında vuruşurlar;
  • Yuvalama dövründə kişi seçilmiş ağacın üstündə oturaraq səhərdən axşama kimi mahnılar oxuyur. Mahnının səsləri və izləri ilə hamardır.

Bu səhifə 28083 dəfə baxılıb

Pyachuraўka-budaўnichok (əvvəllər - Chick-vyasnichka)

Belarusiyanın bütün ərazisi

Ailə Slavkovye - Sylviidae.

Belarusiyada - Ph. t. akredula, respublikanın qərbində - Ph arasındakı keçid zonası. t. akredula və Ph. t. trochilus.

Ümumi yetişən köçəri və tranzit köçəri növlər. Respublikada çox geniş yayılmışdır.

Kiçik (bir sərçə qədər daha kiçik), qamətli, səyyar bir quş. Gavalığın rəngi daha yüngül bir sarımsı-boz, yüngül sarımsı bir dibi və eyni yüngül qaşlıdır. Quyruğun yanlarında ağ ləkələr var. Ayaqları sarımtıl və ya boz rənglidir. Bütün kötüklər görünüş baxımından çox oxşardır, uçanların əlində lələklərin uzunluğu nisbətində digər növlərdən fərqlənir: ilk birincili milçək əlin yuxarı örtük lələklərindən qat-qat uzun, ikinci birincis milçək beşincisindən qısadır, lakin yeddincisindən daha uzun. Kişinin çəkisi 8-14 q, dişi 7-14 q.Bədən uzunluğu (hər iki cins) 11-11.5 sm, qanadları 18-19 sm. Kişilərin qanad uzunluğu 6-7 sm, 4.7-6 sm, tarsus 2 sm, gaga 1 sm.Qadın qanadının uzunluğu 6-6,5 sm, quyruğu 5-5.5 sm, tarsus 1.8-1.9 sm, gaga 0.7-0.9 sm.

Mahnı finch mahnısına bir qədər bənzəyir, lakin yüksək və yavaş deyil, o qədər də yüksək deyil. Bir mahnıdakı digər hissələrdən "tweet-tweet-tweet-tweet, tyu-ty-ty, viu-vi-vi-vi, Li-fu-fu-tu" tonlarının artan və ya azalmaqda olan xoş səsli səslərinin dəyişməsindən fərqlənir. ".

Qeyri-heyvandarlıq dövründə, xüsusilə yaz və payızda köçlər zamanı, daşqın və dağlıq çəmənliklərdəki dallar arasında, aşağı kollarda, kənd və şəhər yaşayış məntəqələri arasında sıx bağlarda olur.

Əsasən yarpaqlı bitkilərdə, tez-tez qarışıq, bəzən iynəyarpaqlı meşələrdə yaşayır, qapalı, kar ərazilərdən qaçınmaqla heç vaxt bərk meşələrə girmir. Böyüməkdə olan, meşə kənarları, böyüməkdə olan əkin sahələri, kol ilə böyüdülmüş bataqlıqlar və bol ot stendləri olan sahil yamacları olan yaxşı istilənilən stendlərə üstünlük verir. Ada kiçik meşələrində, gənc böyümələrdə, o cümlədən şamın süni meşə əkinlərində, eləcə də aşağı böyüyən kollarda, yol kənarında və meşə sığınacaqlarında çox yayılmışdır. Parklarda, meydanlarda, bağlarda, qəbiristanlıq bağlarında, yaz bağçalarında, malikanə binalarda olur.

Berezinsky qoruğunda, müxtəlif biotoplarda yuva qurur, böyüməkdə olan ağacların salınmasına, yanmasına, meşə kənarlarına və çay sellərinə üstünlük verir.

Bahar aprelin ortalarında, respublikanın şimalında - aprelin sonu - mayın əvvəlində gəlir. Döyüşçü kişilər qadınlardan 10-12 gün əvvəl gəlir, ərazini tutur və gəldikdən dərhal sonra mahnı oxumağa başlayırlar. Yetişdirmə yerlərində müntəzəm oxuma aprel ayının üçüncü ongünlüyündə başlayır və iyulun sonuna qədər davam edir. Cütlərin meydana gəlməsi baş verir, qadın yuva üçün bir yer axtarır və onu qurmağa başlayır. Yuvanın qurulması aprelin üçüncü ongünlüyündə - May ayının ilk ongünlüyündə başlayır, fərdi illər üçün yetişdirmə dövrləri arasındakı fərq 8-10 gündür. Yuvanın qurulması 7-10 gün davam edir. Tək cütlüklərdə cinslər.

Yuva, əsasən torpaqda, qısa bir əkin altında, bir şeridin, yolun yaxınlığında, təmizlənmə yerində, çox vaxt böyüdülmüş xəndək, kiçik bir yarğan, çuxurda yerləşir. Eyni zamanda, onu həmişə ölü ot örtüyündə yaxşı gizlədir. Nadir hallarda yuva yerdən 0.3 m hündürlükdə ardıc və Milad ağaclarında yerləşdirilir.

Yuva, giriş qapısı olan döyüşçülərə xas olan boş sferik bir quruluşdur. İçindəki tikinti materialı bir-biri ilə qarışmır, səliqəli bir quş tərəfindən qoyulur. Onlar quru yarpaqlar və ot bitkiləri, yosun, ağacların keçən ilki yarpaqlarından, çürük ağacdan, köklərdən qaynaqlanır. Daxili astar ot, kök, xeyli sayda lələk, bəzən saçdan incə və zərif bıçaqlardan ibarətdir. Yuvanın hündürlüyü 9 sm, qabın diametri 5-6 sm-dir.

Tam debriyaj 6-7, bəzən 4-5, bəzən 8 yumurta ehtiva edir. Berezinsky Rezervuarında debriyaj ölçüsü 4 ilə 7 yumurta arasında dəyişir, daha çox 6 (50.0%) və 7 (22.5%) yumurta, orta hesabla - 5.8 yumurta ibarətdir. Ehtiyatdakı yumurta tullantıları 14,9%, cücələr 15,6% təşkil edir.

Qabıq az parlaq və ya tutqun, qaymaqlı ağdır, sıx səpələnmiş incə paslı-qırmızı səthə ləkələnir, bəzən kəskin ucunda daha az və ya daha çox açıq-aşkar korolla əmələ gətirir. Dərin ləkələrin rəngi bozdan qırmızı-bənövşəyə qədər dəyişir. Yumurtanın çəkisi 1,2 g, uzunluğu 14-16 sm, diametri 11-13 mm.

Yuva müddəti maydan iyulun 3-cü ongünlüyünə qədər davam edir. Bu müddət ərzində daş işində iki hörgü (ikinci hörgü - respublikanın cənubunda) etmək üçün vaxt var. Quş mayın ikinci yarısında, bəzi cütlərdə - iyunun əvvəlində yumurta qoymağa başlayır. İkinci yetişdirmə dövrünün təzə debriyajlarına iyunun sonu - iyulun 2-ci ongünlüyündə rast gəlinir. Fedyushin və Dolbik (1967) yalnız Belarusiyanın cənubunda ikinci yetişdirmə dövrünü göstərdi. Hatching son qoyulmuş yumurta ilə başlayır. Yalnız qadın 11-14 (normal 13) gün ərzində inkubasiya edir.

Yuvada narahat olan qadın "fyut" a səslənən bir səs çıxarır. Cücələr hər iki valideyndən yemək alırlar. Balalar müxtəlif kiçik onurğasızlar və tırtıllarla qidalanırlar. Gündüz saatlarında (17-18 saat), 7-8 günlük 6-7 civcivin olduğu yuvalara yem tədarükü sayı 250-320 dəfə dəyişdi. Bəslənmənin zirvəsində, balalar saatda 18-26 porsiya qəbul edirdilər. 6, 11 və 19 saatda qidalanma zirvələri.

13-cü gün həyatın balaları yuvanı tərk edirlər. Qəfəslər yuva qurduğu ərazidə başqa 7-8 gün qidalanır və sonra qidalanma üçün müxtəlif biotoplarla valideynləri ilə köç edirlər.

Vesnichki xırda böcəklər, yarpaq böcəkləri, ağcaqanadlar, sineklər, hörümçəklər və s.

Avqustun sonunda onsuz da azalır, sentyabr ayının ortalarında bahar çağlarının intensiv uçuşu baş verir, bu zaman qərb və cənub-qərb istiqamətlərdə hərəkət edən tək quşlar və 3-4 quşdan ibarət qruplar təkcə meşədə deyil, kollarda da rast gəlirlər. qamışların, ev sahələrinin və yaz kotteclərinin. Belarusiyada baharın son qeydləri oktyabr ayının sonuna təsadüf edir.

Belarusiyada uçuş sürətinin sayı sabitdir və 0.95-1.1 milyon cüt olaraq qiymətləndirilir.

Avropada qeydə alınan ən yüksək yaş 10 il 10 aydır.

1. Grichik V.V., Burko L. D. "Belarusiya Heyvanlar Krallığı. Onurğalılar: dərslik. Dərslik" Minsk, 2013. -399 s.

2. Nikiforov M.E., Yaminsky B.V., Shklyarov L.P. "Belarusiya quşları: yuvalara və yumurtalara dair bir kitabça-bələdçi" Minsk, 1989. -479 s.

3. Grichik V. V. "Belarusiyada quşların coğrafi dəyişkənliyi (taksonomik analiz)." Minsk, 2005. -127с.

4. Gaiduk V. E., Abramova I. V. "Belarusiyanın cənub-qərbindəki quşların ekologiyası. Passeriformes: bir monoqrafiya." Brest, 2013.

5. Fedyushin A. V., Dolbik M. S. "Belarusiya quşları". Minsk, 1967. -521s.

6. Shklyarov L. P., Stavrovsky K. D. "Berezinsky qoruğunda yuva qurduqları ekologiya" / 10-cu Ümumittifaq Ornitoloji Konfransının materialları. Minsk, 2-ci hissə, kitab 2, 1991. S.297-298.

7. Fransson, T., Jansson, L., Kolehmainen, T., Kroon, C. & Wenninger, T. (2017) Avropa quşları üçün uzunömürlü qeydlərin EURING siyahısı.

Videoya baxın: AVUTARDA Otis tarda (Sentyabr 2020).

Pin
Send
Share
Send