Heyvanlar haqqında

Congolese laqeyd otter

Pin
Send
Share
Send


Latın adı: Paraonyx (= Aonyx) congicus (= congica - bu termin indi səhv hesab olunur və istifadə edilmir).

Bəzi tədqiqatçılar ayağa qalxırlar: Kamerun Clawless Otter (Kamerun Clawless Otter) növlər kateqoriyasında (Paraonyx microdon), digərlərinə görə, bu, Konqosun kələksiz otterinin (Paraonyx congicus microdon) alt növü hesab edilməlidir, digərləri isə Kamerun kələksiz otterini hətta sıradan çıxarmaq üçün səbəblərin olduğunu düşünürlər. Xeyr, buna görə də, bu ad Kamerun və Nigeriyada yaygın olan Congolese ləkəsiz otterin sinonimi hesab edirlər.

Congolese ləkəsiz otters yalnız Afrika qitəsində: Nigeriyanın cənub-şərqindən və Qabondan tutmuş, Afrikanın mərkəzi Afrikadakı Uqanda və Burundiyə qədər.

Zahirən, Congolese otter, daha böyük, daha incə və güclü qatlanmış bir otter olmasına baxmayaraq, başqa bir qanadsız otterə (Aonyx capensis) bənzəyir. U conGoles otterinin bütün pəncələrində normal inkişaf etmiş pəncələr olmur və yalnız 2, 3 və 4 barmaqlarındakı rudimentary pençələr fərqlənir. Barmaqların arasındakı ön pəncələrdə - heç bir membran yoxdur. Kəllə kütləvi, kəllə ən böyük uzunluğu 143,5 mm-dir. Kiçik iti dişlər, praktik olaraq ixtisaslaşmamış və ət yemək üçün uyğunlaşdırılmışdır. Bədən qısa və nazik xəz ilə örtülmüşdür

Rəng: Bu otlar ağ döş, burun və qulaqdan fərqli olaraq başında və boynunda gümüşü şir ilə qaranlıq, şabalıd qəhvəyi bir örtüyə malikdir. Fərqli bir qara yamaq gözlər və burun boşluqları arasında yerləşir. Boyanmalarındakı gənclik, yetkinlərə bənzəyir, istisna olmaqla, xəzdə gümüş parıltı yoxdur.

Başı ilə bədən uzunluğu 60-100 sm, quyruğu 40-59 sm-dir ki, bu da bədən uzunluğunun yarısıdır.

Çəki: 15-25 kq, orta hesabla - 20 kq, maksimum - 30 kq-a qədər mümkündür.

Gözləmə müddəti: Yəqin ki, orta hesabla 10-15 ildir.

Səs: Konqolsuz kələ-kötür otters, qarşılıqlı sevgi ifadə edərək səsləndirmək və səsləndirməklə öz aralarında bir-biri ilə əlaqə qurur. Narazılıqlarını və qorxularını ifadə etməkdənsə, tez-tez gurlayırlar, qışqırıq və ya fəryad edirlər.

Yaşayış yeri: Konqolun ləkəsiz otter dağlarda yaşayır, çaylar və dağ axınları yaxınlığında məskunlaşır. Tez-tez aşağı yalançı tropik yağış meşələrində kiçik bataqlıq gölməçələrdə yaşayır.

Düşmənləri: Məşhur yırtıcılar: timsahlar, pitonlar, qartallar, bəbirlər.

Əsas təhlükə: insanlar tərəfindən ovlanması və yaşayış yerlərinin azalması və deqradasiyası (meşələrin qırılması, zəhərlənmə, bataqlıq ərazilərin bataqlığı və batması, sahil bitkilərinin məhv edilməsi). Otterlərin həyatda qalması, həmçinin Afrikadakı vəhşi təbiətin qorunması, insan artım tempi güclü təsir göstərir və insanlar və canlılar arasında rəqabətin artmasına səbəb olur.

Konqolun kələ-kötür otter kiçik onurğalılar, quş yumurtaları, qurbağalar, xərçəngkimilər, mollyuskalar, balıqlar, qurdlar və böcəklərlə qidalanır. Nadir hallarda, kərtənkələ və yaxın su quşları onların yırtıcısı kimi xidmət edir.

Pəncəsiz otters çox həssas ön ayaqları var. Konqo otterinin bütün morfoloji uyğunlaşmaları, aşağı Konqo hövzəsinin çirklənmiş sularında qidalanma və oriyentasiya üçün çeviklik və toxunma həssaslığını artırmağa yönəlmişdir.

Konqolun kələ-kötür otterləri əsasən gecə vaxtıdır, lakin sakit tənha bataqlıq yerlərdə və gündüz müşahidə olunurdu. Gün ərzində ümumiyyətlə çayların sahillərindəki təbii boşluqlarda yatırlar.

Amfibiya (su yaxınlığında) həyat tərzinə görə, bu otters həm əla üzgüçülər, həm də sahil yaşayış yerlərində təcrübəli tədqiqatçılardır. Qısa və seyrək xəz, zəif işarələnmiş yan çırpma və ön hissələrdə membranların olmaması Congolese otterinin digər pəncəsiz otterlərə nisbətən quruda daha çox vaxt sərf etdiyini göstərir.

Qeyri-davamlı otterlər özləri arasındakı təmaslar üçün səs siqnalları və alışqan istifadə edirlər. Ərazi əlaqələri üçün güclü ətirli etiketlərdən istifadə edirlər. Onların müşk sirri, yapışqan nəcis ilə yanaşı, ərazilərinin hüdudlarını qeyd etmək üçün edilən şaquli səthlərə də yapışa bilər. Rabitənin vizual aspektləri, o cümlədən bədən dili: pozalar və jestlər, təsvir olunmayan hissədir. Toxunan ünsiyyət, şübhəsiz ki, təmaslarda, xüsusən də ana və körpələri arasındakı ailələrdə müəyyən əhəmiyyət daşıyır.

Sosial quruluş: Konqolun kələ-kötür otteri tək bir həyat tərzi keçirir və yalnız cütləşmə mövsümündə uzun müddət cütlüklərdə görüşmürlər və cütləşdikdən sonra adi tənha həyat tərzlərinə qayıdırlar. Hər bir otterin ayrı bir hissəsinin sahəsi təxminən dörd-altı kvadrat kilometrdir (maksimum 12 km2-ə qədərdir), əksər hallarda digər yetkin kişilərin üç və ya daha çox hissəsi ilə qismən üst-üstə düşür. Fərdi otter ərazisinin sərhədlərinin toxunulmazlığını qoruyur. Otters öz ərazilərinin hüdudlarını qoxu və vizual işarələrlə qeyd edir və ehtiyatla patrul edir və qoruyur.

Tək müşahidələr göstərir ki, Congolese ləkəsiz otters kiçik ailə qrupları kimi müşahidə edilmişdir. Ancaq görünür ki, bu birliklər müvəqqəti və keçid xarakterlidir, gənc ailə üzvləri tərəfindən köçürülmə və müstəqillik dövrünün başlaması ilə əlaqələndirilir.

Reproduksiya: Otterin çoxalması haqqında demək olar ki, heç nə məlum deyil. Çevik təbiəti və uzaq və tədqiqatçıların məskunlaşma yerlərinin çoxunda yaşayış üçün əlçatmaz olduğuna görə müəmma olaraq qalırlar. Qanadsız otterlərin inkişafı və çoxalması ilə bağlı məlumatların azlığına baxmayaraq, Aonyx cinsinin bütün nümayəndələrində oxşar olduqlarını əsaslandıra bilərik.

Beləliklə, estrus dövrünün uzunluğu (qadının cütləşməyə hazırlığı) təxminən 3 gündür və əgər bu konsepsiya dövründə reproduktiv tsikl baş verməyibsə, 22.4 ilə 30 gün arasında bir tezliklə təkrarlanır. Hamiləlik dövrü təxminən iki ay olduğundan, hər il iki övlad yetişdirə bilərlər.

Ballar çarəsiz və kor doğulur, 40 günə çatana qədər gözləri açılmır. Övladların tərbiyəsi və qorunması üçün əsas narahatlıq ananın üzərinə düşür: süd içir, asılılıq dövründə xəzlərini təmizləyir, düşmənlərdən qoruyur. Gənclər artıq 9 həftə yaşlarında üzə bilərlər və 80 gün yaşına çatdıqdan sonra bərk ət yeməyi istehlak etməyə başlayır. Kişilərin övlad tərbiyəsində iştirak edib-etməməsi məlum deyil.

Yetişdirmə mövsümü / mövsümü: Dəqiq bilinməsə də, yetişdirmə bütün il və ya müəyyən bir mövsümdə baş verir, ancaq doğuş zirvəsi quru mövsümdə baş verir.

Yetkinlik: Dişi və kişi cinsi yetkinliyə 1 yaşında çatırlar.

Hamiləlik: Hamiləlik 2 ay davam edir (60 - 64 gün).

Övladları: zibil 1-6, orta hesabla 2-3 kub.

Otter yerli əhali tərəfindən qiymətli xəzlərə görə tutulur. Bununla birlikdə, onların xəzlərinin keyfiyyəti digər otter növlərindən yüksək deyil. Zairin şimal-şərqindəki pygmies, şapka düzəltmək üçün pəncəsiz otterlərin dərisini istifadə edir. Bundan əlavə, otlar ət səbəbindən tutulur və yerli əhalinin, xüsusən kənd yerlərində balıq ovu yalnız qazancın deyil, protein qidasının da əhəmiyyətli bir mənbəyi olduğu üçün öldürülür.

İnsanlar üçün bir otter ümumiyyətlə təhlükəli deyildir, lakin təhrik olunarsa, qanadsız otters birinin əlində barmaqlarını dişləyə bilər. Həm də çox yaxınlaşan itlərə hücum etdilər və boğuldular.

Qeyri-qanuni otterlər gənc yaşda təbiətdə ələ keçirilərsə, onda əla məişət, ağıllı, şagird olurlar və malay balıqçıları tərəfindən balıq tutmağı öyrətdikləri hallar olur.

Konqol kələksiz otter, nəsli kəsilməkdə olan növlərdən biridir. Mühafizəçi statusu: IUCN Qırmızı Siyahı. Əhalinin azalmasının səbəbi ovçuluq və yaşayış yerinin azalmasıdır.

Əvvəllər dörd qədər alt növ fərqlənirdi: Parhonyx (= Aonyx) congicus. congicus. P .c. microdon, P. c. filippsi və P .c. poensis.

Digər tədqiqatçılara görə iki alt növ fərqləndi:

Kamerun Clawless Otter - P. congica microdon (sinonimi: Paraonyx microdon) - Nigeriya və Kamerunda yaşayır və

Philips Clawless Otter - P. sonradan vahid bir alt növə birləşdirilmiş congica phillippsi (sinonimi: Paraonyx philippsi). congica congica.

Hal-hazırda, Congolese ləkəsiz otter Parhonyx (= Aonyx) congicus monotypic növlərini nəzərdən keçirmək adətdir. alt növlərsiz (Wozencraft 1993).

Congolese Clawless Otter

Konqolun kələksiz otteri - Aonyx congicus - dağlıq ərazilərdə yaşayır, çaylar və axınların yaxınlığında məskunlaşır, Nigeriyanın cənub-şərqindən və Qabondan Mərkəzi Afrikadakı Uqanda və Burundiyə qədər yağış meşələrində bataqlıq yamaclarda yaşayır.

Zahirən, Congolese otteri başqa bir qanadsız otterə bənzəyir (Aonyx capensis). Başı ilə bədənin uzunluğu 60-100 sm, quyruğu 40-71 sm, çəkisi 13-34 kq. Congolese otterində, bütün pəncələrdəki rudimentary pençələr fərqlidir, ön tərəfdə heç bir membran yoxdur. Kiçik iti dişlər, ət yemək üçün uyğunlaşdırılmışdır. Qısa və seyrək xəz, zəif işarələnmiş yan çırpma və ön hissələrdə membranların olmaması Congolese otterinin digər pəncəsiz otterlərə nisbətən quruda daha çox vaxt sərf etdiyini göstərir.

Konqolun kələksiz otter kiçik onurğalı, yumurta və qurbağalarla qidalanır.

Otterin çoxalması haqqında demək olar ki, heç bir şey məlum deyil. Güman etmək olar ki, onun ömrü dövriyyətsiz otterlərin qalan hissəsinə bənzəyir. Hamiləlik 2 ay davam edir, zibilxanada 2-3 bal olur. Dişi və kişi cinsi yetkinliyə 1 yaşında çatırlar.

Konqol kələksiz otter, nəsli kəsilməkdə olan növlərdən biridir. Əhalinin azalmasının səbəbi ovçuluq və yaşayış yerinin azalmasıdır.

Aşağıdakı alt növlər məlumdur:

A. congica congica
Kamerun Clawless Otter - A. congica microdon (sinonimi: Paraonyx microdon) - Nigeriya və Kamerunda yaşayır
Philips Clawless Otter - A. congica phillippsi (sinonimi: Paraonyx philippsi).

Pin
Send
Share
Send