Heyvanlar haqqında

Gophers: növlər, foto, təsvir, məzmun

Pin
Send
Share
Send


Növlər: Citellus eritrogenys Brandt, 1841 = Qırmızı yanaqlı Gopher

Qırmızı yanaqlı Gopher = Citellus (= Spermophilus) eritrogenlər

Yerüstü fırıldaqların tamamilə diqqətəlayiq bir nümayəndəsidir (bədən uzunluğu 28 sm-ə, quyruğu - 6,5 sm-ə qədər). Gözlər altında böyük parlaq qırmızı ləkələrin olması səbəbindən adını aldı. Qışlı bir nornik, açıq otlu yerlərin sakini. İrtisdən Kuzbasadək tüklü ot çöllərində yaşayır, şimalda qarışıq ot çöl və ağcaqayın meşə-çöllərinə, şərqdə - Altay və Kuznetsk Alatau dağətəyi çöllərində. Koloniyalarda yaşayır, lakin hər bir heyvanın ayrı bir çuxuru və öz torpaq sahəsi var. Tipik bir gopher binanın meylli və şaquli keçidləri, dərinliyi 3,5 m-ə qədər. Taxıl, otlar, bəzən həşəratlarla qidalanır. Təhlükəni hiss edərək, çuxurdakı bir sütuna çevrilir və yüksək səsli bir siqnal verir (əksər növlərdə - kəskin bir fit). Bu anda sığınacaqlardan çox uzaq olan göyçülər əvvəlcə öz qəpiklərinə qaçırlar və onsuz da oradan qışqırırlar. Bir yuxu qabığı tez oyana bilmir və çuxuruna torpaq mürəbbəsi ilə daxil olan düşmənlərə qarşı tamamilə müdafiəsizdir. Bu vəziyyətdə heyvan daha uğurlu bir heyvan üçün "konservləşdirilmiş ət" olur. Vəbadan əziyyət çəkir və bəzi yerlərdə təbiətdə onun əsas daşıyıcısıdır. Bitkilərə zərər verir.

Sibir Zooloji Muzeyi (http://www.zooclub.ru/mouse/belich/25.shtml)

Qırmızı yanaqlı Gopher: Orta ölçülü gopher. Bədən uzunluğu 235-260 mm, quyruq 41-59 mm. Arxanın rəngi qəhvəyi rəngli oxdan tutmuş boz rəngli oxluya qədər, yaxşı müəyyən edilmiş ripples və ya mottling ilə. Başın üst hissəsi arxa ilə eyni rəngdədir. Tərəflər paslı sarımtıl rəngdədir. Gözün üstündə və aşağıda iki geniş şabalıd-qəhvəyi ləkələr var. Zəif bir tələffüz apikal zolaqla və ya ümumiyyətlə onsuz quyruq.

Qərbi Sibirin cənubunda, Qazaxıstanda yayılmışdır.

Çöllərin və yarımsəhra çöllərinin sakini, şimalda meşə-çöl, cənub-şərqdə - dağ çölünə girir. Çox vaxt otlaqlarda, yol kənarlarında, əkinlərin yaxınlığında bakirə ərazilərdə və hətta çox şoran torpaqlarda yerləşirlər. Əkin sahələrində nadirdir.

Yemək əsasən çöl dənli bitkiləri, çiçəkləri, yarpaqları, saplarıdır.

Burrows quruluşda sadədir, lakin nisbətən dərindir (350 sm-ə qədər). yuva yumşaq, quru otlardan hazırlanır. Mart ayının sonundan aprel ayına qədər yuxudan oyanmaq. Bundan qısa müddət sonra cütləşmə dövrü başlayır. Süpürgə ortalama yeddi-doqquz kub. Avqustda qışlayır - sentyabrın ilk yarısı.

Qırmızı yanaqlı Gopher (Spermophilus erythrogenys)- Şərqi Qazaxıstanın quru çöllərinin və yarı çöllərinin, Qərbi Sibirin cənubunda, Çinin həddindən artıq şimal-qərbində yaşayan bir sakin. Qırmızı rəngə çox yaxındır, silsilələrinin qovşağında hibrid fərdlərə rast gəlinir. Heyvan adından yanaqlarında kəskin qeyd olunan qırmızı ləkələrə sahibdir, digər əlamətlər üçün kiçik və qırmızı yerlik dələ arasında aralıq mövqe tutur.

Qırmızı ilə müqayisədə bu gop daha quru sevəndir. Silsilənin cənubunda çınqıl yarımsəhra, iqlimin daha rütubətli olduğu şimalda otlaqlarda, mal-qara yollarında, bitki örtüyünün daha çox döyüldüyü yol kənarlarında məskunlaşır. Daimi qəbrlər yeraltıdan 2 metrdən çox hərəkət edir, hərəkətlərin ümumi uzunluğu 4-5 metrə qədərdir. Çöl bölgələrdə qırmızı yanaqlı gopher yalnız qış üçün qışlayır, cənubda da bir yay goperi var, bəzi xüsusilə quraq illərdə heyvanlar payızda buruqlardan görünmür. Beləliklə, digər illərdə aktiv həyat dövrü yaz və yazın başlanğıcının 3 ayını keçmir ki, bu da qışlama üçün yağın çoxalması və yığılması üçün kifayətdir. Kiçik ilə bərabər bu göyərti otlaq və taxıl bitkilərinin ciddi zərərvericilərindən biridir. Gənə ensefaliti, toksoplazmoz və tulyaremiyanın təbii daşıyıcısı və xaricdə - vəba.

Təbiətdəki Gophers həyat tərzi

Dələ-dırnaqlardan fərqli olaraq, kölgəli qatı bir meşənin sakinləri, xırda, çevik, rəngi bişmiş torpağa bənzəyirlər, yer dalqaları günəş işığına açıq bir çöl üçün tipikdir. Bunlar aşağı otlu çəmənliklərdə, kimsəsiz dağlarda, tarlaların kənarlarında yerləşir. Ehtiyatlı heyvanların vaxtında təhlükə hiss etmələri asan olduğu seyrək otlu açıq və quru yerlərə üstünlük verirlər. Meşələrdən, kol və ya alaq otları ilə örtülmüş yerlərdən, həmçinin bataqlıq ərazilərdən çəkinin. Evləri üçün yüksək yerləri seçməyə çalışırlar.

Gopher bir sütunda ayağa qalxmaq adəti ilə məşhurdur, bu özünəməxsus tədqiqat aktıdır. Təsvir ətrafa baxan bir gopdur.

Gophers yarı yeraltı bir həyat tərzi keçirir və ən kiçik təhlükə altında, təbii doğulmuş mol siçovulları kimi özlərini qazan dəliklərdə gizlənir. Bəzən çuxurun dərinliyi üç metrə, uzunluğu isə 15 metrə çata bilər! Tez-tez burrowlarda bir çox filial var. Evlərinin sonunda heyvanlar özlərini yarpaqlardan və quru otlardan istirahət etmək üçün bir yerlə təchiz edirlər.

Heyvanlar tək və ya koloniyalarda yaşayırlar. Hər bir yetkinin öz ayrı bir çuxuru və öz fərdi kiçik ərazisi var.

Burrowda, gop gecə keçirir və gün ərzində daha bir neçə saat istirahət edir. Səhər, heyvan yalnız şeh buxarlandıqda çuxurdan çıxır. Gün batarkən günəş gecə üçün çuxura çıxır.

Nora, kemiricilərin bol olduğu bir gop və düşmənlərdən bir sığınacaq rolunu oynayır: şahinlər, qartallar, ilanlar, linçlər, yenot, coyotes, canavar, tülkü, porsuq. Bununla birlikdə, çox sayda yeraltı keçid, təbii ehtiyatlılıq və çeviklik, izləyicilərinizi burun ilə tərk etməyə imkan verir. Lakin çöl polesi və sarğı heyvan üçün böyük bir təhlükə yaradır, uzun və dar bədəni sayəsində birbaşa gəmiricinin dəliyinə çıxa bilər.

Hər gopçu öz çuxurunu yaxşı bilir, amma bəzən düşməndən qaçaraq gəmirici qəribə bir çuxurda gizlənməyə tələsir. Bu vəziyyətdə sahibi öz evini canfəşanlıqla müdafiə edir: əvvəlcə çağırılmamış qonağı sürətlə qabaqdakı pəncələri ilə üzünə vurur, sanki üzünə bir yumruq verir, sonra qəribəni yumruqlamağa başlayır və bununla da onu təqaüdə çıxmağa məcbur edir. Ancaq belə görüşlər tez-tez olmur.

Görünüşü və həyat tərzinə bənzər bir çox gəmiricilər kimi, gəmiricilər də arasında ən məşhurları - kəndin ən böyük və daha ünsiyyətcil sakinləri olan çöllər və hamsterlər - mülayim zonanın daha kiçik və daha parlaq rəngli kemiriciləri kimi, gopçılar qışı uzun müddət qida və hərəkətsiz yuxu şəraitində keçirirlər. payızdan bəri yığılan yağ ehtiyatlarını xərcləmək. Qışda bütün həyat prosesləri yavaşlayır: ürək daha yavaş döyünür, daha az nəfəs alır və bədən istiliyi aşağı düşür. Yalnız yazda istinin gəlməsi ilə yer dələ həyatı canına gəlir və yemək yeyir.

Qovuşma zamanı gopun yuxusunun ən güclü olduğu güman edilir. Heyvan hətta çuxurdan çıxarıla bilər, istədiyiniz kimi yavaş-yavaş oyanmaz. Eyni zamanda, Amerika alimləri, heyvanın hava istiliyinin həddindən artıq azalması (-26 ° C-ə qədər) ilə oyandığını təsbit etdi.

Bəzi növlər də yayda qışlaya bilər. Bu, baharın quraqlıq şərtləri ilə əlaqədardır ki, bu da bitkinin çox erkən yandırılmasına səbəb oldu və nəticədə heyvanlar kifayət qədər bəslənmir.

Təbii şəraitdə gop nadir hallarda üç-dörd ildən çox yaşayır.

Damazlıq

İqlim şəraitindən və növlərdən asılı olaraq, gophers fevral, mart və ya aprel aylarında qışlama yuxusundan oyanırlar. Uzun bir qış yuxusundan sonra heyvanlar çox arıqlayır, zəif olurlar, amma çox keçmədən nəsil yetişdirmək barədə düşünürlər - bir yarışa başlayırlar. Bu zaman kişilərin qadınları necə yorur və rəqiblərlə necə mübarizə etdiyini görə bilərsiniz. Dişi hamiləlik təxminən bir aya qədər davam edir, zibilxanada 2 ilə 12 bal arasında olur (adətən 6-8). Körpələr çılpaq və kor doğulur və 1,5-2 ay ərzində ana südü ilə qidalanır və üç aylıq uşaqlara qədər müstəqil həyata hazırdırlar.

Elm adamları aşkarladılar ki, heyvanlar arasında gophers ən çətin ünsiyyət dilinə malikdirlər. Səs-küy və pıçıltı ilə yanaşı, heyvanlar bir-biri ilə ultrasəs siqnalları ilə əlaqə qururlar. Bəzən yüksək səslə fit çalırlar, bəzən isə hırıldayır və hırıldayırlar. Lakin hırıltı, bir insanın və ya hər hansı bir heyvanın eşidə biləcəyi siqnalın kiçik bir hissəsidir. Siqnalın çox hissəsi ultrasəs tezliklərində olur.

Fərqli tonallıq, ritm və tembri olan "söhbətləri" ilə heyvanlar yaxınlaşan yırtıcı, onun görünüşü, ölçüsü və quruluşunu dəqiq təsvir edə bilər və təhlükənin nə qədər olduğunu izah edə bilər.

Torpağın dələ nə yeyir?

Zirzəmilərin pəhrizi əsasən bitkilərdir, lakin çatışmazlıqlar halında həşəratlar, ən çox çəyirtkə, eləcə də müxtəlif böcəklər, çəyirtkələr, tırtıllar ilə qidalanırlar. Bəzən canavarlar hətta tarla siçanlarına və kiçik quşlara hücum edirlər. Heyvanların bitki qidası əsasən gənc tumurcuqlardan, gövdə və yarpaqlardan, həmçinin toxumdan ibarətdir. Heyvanlar tərəfindən yeyilən bitkilərin növ tərkibi müxtəlifdir: düyün, yarıq, şirin yonca, giləmeyvə, müxtəlif dənli bitkilər və s. Gəmiricilər ümumiyyətlə səylə işarələdikləri ərazidə qidalanırlar.

Rusiyada yaşayan cəlladların növləri, fotoşəkilləri və təsviri

Qoşqunların cinsi ümumilikdə 38 növə malikdir. Rusiyada, səhralardan Arktik dairəsinə qədər açıq ərazilərdə, 9 nəfər yaşayır: sarı, ya da qumlu, qırmızı və ya böyük, kiçik, xallı, Daurian, Qafqaz, uzun quyruqlu, Beringian və Krasnoshchek. Hamısı xəzin ölçüsü və rəngində fərqlidir.

Sarı torpaq dələ (qumdaşı) (Spermophilus fulvus Lichtenstein)

Sarı torpaq dələ əsasən çöllərdə və yarımsəhra çöllərində yaşayır, lakin Aşağı Volqanın quru çöllərində də olur. Qardaşları arasında, ilk növbədə, kiçik yerüstü bitkilərin ölçüsünə yaxınlaşan ölçülərə görə (bədəninin uzunluğu 38 sm-ə çata bilər) və görünüşü ilə yerüstü bağlara da bənzəyir. Tünd rəngli qumlu-sarı tonlarda vahid xəz rəngli böyük bir goperdən fərqlənir.

Sarı göyərçin, bütün cins Spermophilusun ən qorxusudur. Çuxurdan çıxmadan əvvəl başını göz səviyyəsinə qaldırır və bir müddət bu vəziyyətdə olub, bölgəni araşdırır. Bəsləyərkən daim ətrafa baxır. Uzun boylu otlarda bir sütun yeyir, lakin bitki örtüyü azdırsa, oturur və ya hətta yatır, bütün bədəni ilə yerə yapışır. Bəlkə də belə bir xəbərdarlığın səbəbi, heyvanın öz təhlükəsizliyini qorumaq məcburiyyətində qaldığı tək bir həyat tərzidir. Hər bir şəxs kiçik bir (0,1 ha-a qədər) bir ərazini işğal edir, bu da qohumların işğalına qarşı səylə qoruyur. Təhdid qəribə təsir etmirsə, dişlər istifadə olunur.

Bu növdə qışlama bütün yer kürələri arasında ən uzun müddətdir - 8-9 ay.

Qırmızı və ya böyük gop (S. major Pallas)

Böyük göl orta Volqadan İrtışadək çöl və ot və ot sahələrində tapılır. Ölçüsü, qırmızı rəngli gopher yalnız sarıdan ikinci, bədəninin uzunluğu 33 sm, quyruğu 6-10 sm-ə çata bilər.

Heyvanın kürəyinin rəngi tünd, tünd-qəhvəyi, aydın olmayan ağartma-pas ləkəsi ilə, qarın boz-sarı rəngdədir. Başın yuxarı hissəsi gümüşü boz, arxa hissənin ön rəngindən fərqlidir. Yanaqlarda və yuxarıdakı gözlərdə qırmızı və ya qəhvəyi rəngli ləkələr fərqlənir.

Digər növlərdən qırmızı rəngli göyərti daha hərəkətlidir: çuxurundan qida axtararkən bu gəmirici iki yüz metr uzaqlaşa bilər və bitki örtüyü qurudursa, yem üçün daha zəngin yerlərə keçir.

Böyük gophers hətta geniş çayları keçə bilər!

Daha kiçik Gopher (S. pygmaeus Pallas)

Kiçik gopher Volqa bölgəsindən, Dneprdən və Qafqaz dağlarından Qara, Azov və Xəzər dənizlərinin sahillərinə qədər olan çöllərdə yaşayır. Bu ən kiçik növlərdən biridir, bədəninin uzunluğu 24 sm-dən, quyruğu 4 sm-dən çox deyil Rənglənmə əhəmiyyətsizdir - boz və ya qəhvəyi rəngdədir, ümumiyyətlə oxçu tonlarının üstünlük təşkil edir.

Qafqaz goperi (S. musicus Menetries)

Qafqaz (dağ) torpaq dələ Elbrus bölgəsində, alp çəmənliklərində və otlaqlarda rast gəlinir. Bu gəmiricinin yaşayış məntəqələri dəniz səviyyəsindən 1000 ilə 3200 m yüksəklikdə ola bilər.

Kiçik bir gopa bənzəyir. Bədəninin uzunluğu 24 sm-ə qədər, quyruğu - 4-5 sm-dir.Bu növ sülhsevərdir: fərdi qida sahələrinin olmaması ilə xarakterizə olunur. Heyvanlar yalnız qalıcı qalıqlarını qoruyur, qida sahələri bölüşdürülür.

Xallı torpaq dələ (S. suslicus guldenstaedt)

Ləkəli torpaq dələ bu cinsin ən kiçik nümayəndələrindən biridir: bədən uzunluğu - 17-26 sm, quyruğu - 3-5 sm, Şərqi Avropa düzənliyindən Dunaydan Volqa qədər yaylaqlarda və meşə çöllərində geniş yayılmışdır. Sevimli yaşayış yerləri bakirə çölün, otlaqların və otlaqların yüksək əraziləridir. Koloniyalarda yaşayır.

Gündüz çöl və çöl gəmiricilərinin əksəriyyəti kimi, quru isti dövrlərdə xallı torpaq yerləri səhər və axşam aktivdir. Heyvanlar nəmli torpaqları sevmirlər, buna görə səhər çuxurları yalnız şeh tamamilə qurudulduqdan sonra tərk edirlər, yağışlı havalarda isə səthdə heç görünmürlər. Yaşayış yerindən və hava şəraitindən asılı olaraq ildə 4 ilə 8 aya qədər qışlama müddətində xərcləyir.

Bu gün xallı torpaq dələ, Bryansk və digər ərazilərin Qırmızı Kitabına daxil edilmiş nadir bir heyvandır. Bu heyvanlar çox olduqda, kənd təsərrüfatı zərərvericiləri ilə olduğu kimi, hətta onlarla da mübarizə apardılar. Lakin son illərdə gəmiricilərin məskunlaşması üçün uyğun ərazilərin sahəsi kəskin şəkildə azaldı. Xəritədə fasiləsiz bir zolaqdan yaşayış yerləri nadir adalara çevrildi və onlar daha da kiçilməyə başladılar.

Daurian Gopher (S. dauricus Brandt)

Daurian və ya bu adlandırıldığı kimi Transbaikal gopher Transbaikal ərazisinin quru çöllərində, eləcə də Şərqi Monqolustan və Şimal-şərq Çində yaşayır. Tez-tez təpələrdə, otlaqlarda, yol kənarlarında, dəmir yolu sahillərində və hətta tərəvəz bağlarında rast gəlinir.

Bu, nisbətən kiçik bir növdür: bədəni 17.5-23 sm, quyruğu 4-6.5 sm uzun.T Transbaikal gopherin arxa hissəsi yüngül, qumlu-boz, yüngül paslı bir rəngə malikdir, qarın sarımtıl sarı, yanları sarımtıl boz rəngdədir.

Koloniyalar ümumiyyətlə əmələ gəlmir, ancaq tək yaşayır.

Uzun quyruqlu Gopher (S. undulatus Pallas)

Şərqi Tyan-Şanda, Mərkəzi və Qərbi Monqolustanda, Mərkəzi Sibirin cənubunda, Altayda, Transbaikaliya dağlarında, Mərkəzi Yakutiyada yayılmışdır. Bu növün yaşayış yerləri müxtəlifdir, quru çöllərdə və meşə-çöllərdə, çöllərin və dağların açıq mənzərələrində olur.

Uzun quyruqlu gopher - olduqca böyük bir növ, bədən uzunluğu 31 sm-dir.Bu növün fərqli bir xüsusiyyəti tüklü və uzun quyruqdur (16 sm-dən çox).

Arxanın rəngi oxlu qəhvəyi rəngdən tutmuş boz rəngə qədər, tərəflərdə paslı rəng daha sıx olur, baş biraz qaranlıq olur. Arxa tərəfdən boz və ya ağardıcı ləkələr aydın görünür.

Bu göyərçin digər növlərə nisbətən daha gec qışlayır, bəzən qar artıq düşdükdən sonra.

Bering Gopher (S. parryi Richardson)

Bering gopher (Arktik, Amerika və Amerikalı uzun quyruqlu gopher də deyilir) Avrasiya və Şimali Amerikada yaşayır. Ölkəmizdə, Çukotka, Kamçatka, Şimal-Şərqi Sibirdə tapılır. Açıq mənzərələrdə - çəmən və çöl ərazilərində, relyefin istənilən yüksəkliklərində, tez-tez kəndlərin kənarlarında yerləşir.

Bu ən böyük növlərdən biridir: Çukchi nümunələrinin bədən uzunluğu 25-32 sm, Amerikalılar daha da böyükdür - bədən uzunluğu 40 sm-ə çatır.Heyvanların quyruğu uzun və tüklüdür. Arxası geniş parlaq ləkələrin fərqli bir naxışı olan qəhvəyi-tüklü, başı qəhvəyi-paslıdır.

Bu növün qidalanmasında mühüm rol heyvan yemi (torpaq böcəkləri, tırtıllar və s.) Oynayır. Soyuq iqlim səbəbiylə diyetin xüsusiyyətləri.

Qırmızı yanaqlı Gopher (S. erythrogenys Brandt)

Monqolustanda da tapılan Ural və Qərbi Sibir bölgələrinin cənubunda yaşayır.

Bu, orta ölçülü bir gəmiricidir, bədəninin uzunluğu 28 sm-dən çox deyil, quyruğu qohumlara nisbətən daha qısa - 4-6 sm.Yanaqlardakı xarakterik qəhvəyi və ya qırmızı ləkələrə görə adını almışdır. Heyvanın arxası qara-qəhvəyi yarıqlarla qumlu sarıdır, qarın daha qaranlıqdır, tərəfləri paslı-sarımsıdır. Çində ağ nöqtə var.Quyruq qara ucsuz, aşağıda qaranlıqdır.

Bu növ koloniyalarda yaşayır, lakin hər bir yetkin heyvanın ayrı bir çuxuru və öz kiçik ərazisi var.

Mübarizədən qorunmağa qədər

Gophers, bir şəxsin uzun müddət intensiv və ixtiraçılıqla mübarizə apardığı bir qrup gəmiricilər qrupudur ki, bu da bitkilərin zərərvericiləri və təhlükəli fokus infeksiyalarının (vəba, tularemiya və s.) Daşıyıcılarıdır. İnsanlarla qarşıdurma üçün əsas olan antropogen landşaftlarda bir çox növün yaşadığı bu xüsusiyyətlərdir. Kənd təsərrüfatının qorunması və tibbi xidmətlər bu gəmiricilərə qarşı kəskin zəhərlənmədən istifadə edərək, gəmiricilərin sayının məhdudlaşdırılması problemləri ilə məşğul olub və davam edir.

Spermophilus cinsinə nəzər yetirdikdə, növlərinin əksəriyyəti illərdir məhv olmaq obyekti olmuş, onların təbii cəmiyyətdəki rolunu qeyd etmək olmaz. Beləliklə, kompleks bir çuxur sistemi çox sayda müxtəlif orqanizmin mövcud olma ehtimalını təmin edir. Məsələn, kiçik bir gopun buruqlarında nə çox, nə də az yaşayır - fərqli sistematik qrupların 12 min müxtəlif heyvan növü. Həm də məlum olur ki, yer fırıldaqlarının itməsi ilə yerüstü yırtıcılar və yırtıcı quşların sayı əhəmiyyətli dərəcədə azalır (yüngül ferret, çöl xestreli, qoruyucu, saker, dəfn qartalı və s.)

Torpaq sincablarının birbaşa məhv edilməsi ilə yanaşı, şəhərətrafı ərazilərin şumlanması və inkişafı və iqlim dəyişikliyi ilə əlaqədar təbii yaşayış yerlərinin azalması və çevrilməsi prosesi də mövcuddur.

Son zamanlarda bu ailənin bir sıra nümayəndələrinin qorunması məsələsi getdikcə artır. Bu gün qırmızı yanaqlı, xallı, sarı, qırmızı və Daurian gopherlər Rusiya Federasiyasının Qırmızı Kitabına və / və ya regional Qırmızı Kitablara daxil edilmişdir.

Bu məsələnin qeyri-müəyyənliyi ondan ibarətdir ki, təbiəti mühafizə mütəxəssisləri gopher qorunması tədbirlərini təklif edirlər, tibbi və kənd təsərrüfatı mühafizə xidmətləri əhalinin epidemioloji rifahını təmin etmək və məhsul itkisini azaltmaq üçün heyvanların sayını azaltmaqda davam edir.

Bir pet kimi Gopher

Həqiqətdə, gophers evdə saxlamaq üçün çox uyğun deyil. Təbii şəraitdə həyatın təhlükələrlə dolu olmasına baxmayaraq, canlı bir heyvanın bu sevən çöl sahilinin bir qəfəsdə və ya hətta geniş bir uçuş yerində oturma perspektivindən məmnun qalması ehtimalı azdır. Əsir həyatı ilə mükəmməl uyğunlaşan və bir insana alışan bir gopçu, bir guinea donuz və ya chinchilla deyil, bir göyçəyin elementi boşluq və sərbəstlikdir, amma heç vaxt əl halına gəlməz ...

Ancaq yenə də bu canlıları ovlamağa çalışan belə ev ekzotikliyini sevənlər var. Burada qeyd etmək lazımdır ki, mənzillər gopçuların saxlanması üçün tamamilə yararsızdır - burada uzun müddət yaşamayacaqlar, çünki onlar üçün məqbul şərait yaratmaq çətindir. Bundan əlavə, heyvanlar ərazini qeyd edəcək və sekresiyalarının qoxusu, yumşaq desək, olduqca spesifikdir.

Heyvanların ehtiyaclarını təmin edə biləcəyi xüsusi bir evin həyətindəki bağlayıcılarda qarmaqlar saxlamağa icazə verilir - tunellər qazmaq, qaçmaq, tullanmaq və tullanmaq. Bir cüt torpaq dələ üçün, ən azı 150 × 150 sm ölçüdə bir bağlama lazımdır.Gopherin yaşayış evləri içərisində qutular, boru kəmərləri - heyvanları sığdırmaq üçün, loglar - daşları kəsənlər üçün. Qışlama ərəfəsində (avqustun sonu - sentyabrın əvvəlində) gəmiricilərə yataq üçün material verilir - saman, ot, yarpaqlar, belə ki, ev heyvanları qış yatma üçün bir yer hazırlayır. Eyni örtük tamamilə eyni materiallarla örtülmüşdür. Qoşqular qışlama üçün bir-bir tutulur.

Goperin pəhrizinin əsasını taxıl qarışıqları, yulaf, buğda, arpa, günəbaxan toxumu, qarğıdalı, gəmiricilər üçün hazır yeməklər təşkil edir. Tərəvəz verirlər - yerkökü, çuğundur, zucchini, xiyar və meyvələr - banan, armud, alma, eləcə də yaşıl yemək - baş salatı, yonca, kəpək yarpaqları, plantain, yonca və s. Zaman zaman diyet protein qidaları (un qurdları, kriketlər, çəyirtkə) ilə dəyişir. Heyvan gündə 2 dəfə qidalanır.

Bir insanın süfrəsindən gopher yemək verə bilməzsiniz, həmçinin kələm, şabalıd, acorns, palıd budağı. İçki içəndə həmişə təmiz su olmalıdır.

Pin
Send
Share
Send