Heyvanlar haqqında

Audubon: Skunk

Pin
Send
Share
Send


Digər adlar: Hog burunlu skunk, Şimali Amerikalı Hog-burunlu Skunk

Şərqi Meksikalı bir skunk Texasın cənub-şərqində və Meksikanın şərqində yaşayır.

Şərqi Meksikalı bir skunk, bütün skunks arasında ən sərt kürklü ən böyük Şimali Amerikan skunsudur. Ağız uzunsov, konus şəklidir. Dəyirmi qısa qulaqlar başın aşağı tərəflərinə qoyulmuşdur. Bütün donuz daşıyan skunkslara xas olan bir burun var - geniş və çılpaq, bir donuzu xatırladır. Dişi üç cüt məmə var. Pəncələr güclü, əyri, çuxur qazmaq üçün nəzərdə tutulmuşdur. Çirkin bezlər yaxşı inkişaf etmişdir. Bu növün erkəkləri qadınlardan 18% daha böyükdür.

Xarici tərəfdən, Şərqi Meksikalı skunk zolaqlı skunk Mephitis mefitinə bənzəyir. Mefitin başında ağ rəngli bir zolaq yoxdur. Hər iki növün tapıldığı yerlərdə Şərqi Meksikanın skunası, bütün bədən boyunca arxa boyunca uzanan zolaqlı bərk ağ zolaqdan fərqlənir. Zolaqlı skunkun girmədiyi cənubda, Şərqi Meksikalı skunk arxasında iki ağ zolaq var. Diş formulu I 3/3, C 1/1, P 2/3, m 1/2 = 32).

Rəng: Şərqi Meksikalı kəlağayının xəzi sərt və qalındır, bədənin dibi, başı və ayaqları qara rəngə boyanmış, bir və ya iki ağ zolaq bədənin başındadır. Meksikanın şərqindəki skunk digər növlərə nisbətən daha qısa bir quyruğa malikdir. Xarici olaraq, ümumi bir qəhvəyi rəngli dərili bir Conepatus mesoleucus kimi görünür. Hər iki növ ölçüdə fərqlənir: Şərqi Meksikanın skunası 25% daha böyükdür. Şərqi Meksikalı skunanın arxasındakı ağ zolaq daha dar, quyruğun alt hissəsi qara, ucu ağ, adi ətəkdə isə quyruğun alt hissəsi ağdır.

Cəsədin ümumi uzunluğu 44-93 sm arasında dəyişir, orta hesabla 63.6 sm, bədən uzunluğu 40-46 sm, quyruğu 30-41 sm. Kişilərin orta uzunluğu 63.5 sm, dişilər 59.0 sm. Orta hesabla 2-4,50 kq. 3,25 kq

Yaşayış yeri: O, müxtəlif yerlərdə - meşələrdə, otlu düzənliklərdə, dağlıq bölgələrdə (dəniz səviyyəsindən 4100 m yüksəklikdə yerləşən), sahil ovalığında, tropik qayalıqlarda, yarımsəhra və hətta kənd təsərrüfatı ərazilərində məskunlaşır. Hər yerdə son dərəcə nadirdir.

Düşmənləri: Məşhur yırtıcılar: yırtıcı quşlar, böyük ətyeyənlər, bəzi iri ilanlar. Əsirlikdə ömür uzunluğu 7-8 ildir, təbiətdə - daha azdır.

Heyvan heyvanı. Şərqi Meksikalı bir skunanın qidalanması haqqında az şey məlumdur: onun mədəsində əsasən böcəklər tapıldı. Həşərat çox deyilsə, skunks kiçik məməlilərə və hətta meyvələrə qidalanır.

Şərqi Meksikalı skunksların davranışı da zəif başa düşülür. Qış aylarında gündüzlər aktiv olsalar da, gecə çox hissəsi aktivdirlər. Onların güclü əza və uzun qıvrımları var, həşəratları və sürfələrini torpaqdan çıxartmağı asanlaşdırır. Digər skunks növləri kimi, Şərqi Meksikalı bir skunk anal bezlərinin güclü qoxulu sirri ilə yaxınlaşan bir düşməni çilədiyi zaman qoxu hücumları ilə məşhurdur. Skunk paltosunun rəngarəng ziddiyyətli rəngləri və üzərindəki naxış digər məməlilər üçün xəbərdarlıq siqnalı rolunu oynayır, baxmayaraq ki, təhlükəyə ilk cavabı qaçmaqdır. Ancaq qorxduğu skun, qəflətən rəqibi ilə qarşılaşır, arxa ayaqlarına qalxır və irəli bir neçə addım atır, sonra bütün dördlüklərə və fitlərə düşür. Bu işə yaramırsa, növbəti addım dişlərinizi çırpmaq (bişirmək) və dişləmək, ya da quyruğunuzu qaldırmaq və kokulu sirrinizi düşmənə püskürtmək və ya hər iki hərəkəti bir anda birləşdirməkdir. Əksəriyyəti, yırtıcıları zərərsizləşdirirlər, təcavüzkarı anal bezlərinin ətirli müşk sirri ilə müvəqqəti gözdən keçirirlər. Bir çox heyvan tez bir zamanda skunanın xəz nümunəsinin xəbərdarlıq rənglərindən uzaq olmağı öyrənir.

Sosial quruluş: tək tənha həyat tərzi keçirirlər. Fərdi sahələr kiçikdir, 500 hektardan 2,5 km-ə qədərdir. Yemək çatışmazlığı varsa, Şərqi Meksikalı bir skunk digər bölgələrə köç edə bilər.

Çiftleşme mövsümü fevral - mart aylarına düşür. Hamiləlik: 2 ay.

Şərqi Meksikalı skunkda çoxalma adi skunk-skunkda olduğu kimi baş verir. İki aylıq hamiləlikdən sonra qadın orta hesabla 2-4 bala gətirir. Döşəmə ya deşik, ya da digər boşluqlardır (müxtəlif yarıqlar, mağaralar, boş ağac gövdələri, binaların altındakı boşluq və s.). Dişi üç cüt məmə var, balaları südlə təmin edir.

Ana, gəncliyi çəməndə ikən onları yeməklə təmin edir və fədakarlıqla qoruyur. Doğuşdan dərhal sonra gənclər, sürünməyə başladıqları anda, həyatları üçün təhlükə yaranarsa, onsuz da anal bezindən bir neçə damla müşk tökə bilirlər.

Təxminən iki aydan sonra gənclər süddən ayrılır, bərk qidaya çevrilir və tezliklə çöldən çıxırlar. Kişilər və qadınlar 10-12 aya qədər cinsi yetkinliyə çatırlar.

Skunks fermerlər üçün faydalı heyvanlardır. Çox böcək, xüsusən də kənd təsərrüfatı zərərvericiləri yeyərək, böcək sayının az olmasına kömək edir.

Şərqi Meksikalı skunks insanlara və ya ev şagirdlərinə ötürülə bilən quduz patogenləri daşıyır. Ayrıca, bir adam skunkın anal bezlərinin ifrazı ilə püskürdülsə, qoxu skunk hücumuna məruz qalan obyektə çox narahatlıq və problem yarada bilər.

Növü, ərazisinin təqribən 20,000-2.500.000 kvadrat km-ə hesablanmasına baxmayaraq təbiətdə olduqca nadirdir. Şərqi Meksika skunku, FWS Qırmızı Kitabının 2-ci hissəsində (diqqətlə izlənilməlidir) sadalanmışdır. 1800-cü illərin ortaları və 1900-cü illərin ortalarında skunların sayına dair məlumatlara əsasən, 1900-cü illərin ortalarında fəlakətli bir azalma ilə əhalinin durmadan azaldığı aşkar edildi. 1966-cı ildən bu yana təbiətdə görünməyiblər.

C. leuconotus leuconotus - Meksika

C. leuconotus texensis (Merriam, 1902) - Texas. Yerli alimlər sonuncu növləri elmi ictimaiyyət tərəfindən qəbul edilməyən ayrı bir növ kimi ayırırlar.

Redaksiya lisenziyası

Yalnız redaksiya istifadəsi. Bu görüntü reklam və ya marketinqdə istifadə edilə bilməz. Yayım mediası və çap mediası örtüklərindən başqa istənilən mediada istifadə edilə bilər. Bu şəkil yalnız müəyyən bir kontekstdə tək istifadə üçün. Lisenziyanı əlavə istifadə üçün yenidən istifadə edin.

Əlavə məlumat dəstək mərkəzimizdə və xidmət şərtlərində verilir.

Əlavə hüquqlara ehtiyacınız var və ya kommersiya istifadəsi ilə maraqlanırsınız? Korporativ daxil olmaq üçün Shutterstock Premier komandası ilə əlaqə saxlayın.

Pin
Send
Share
Send