Heyvanlar haqqında

İncə dişli Mungo və ya Phalanouk

Pin
Send
Share
Send


Kiçik dişli mungonun ölçüsü orta və böyükdür: bədən uzunluğu 60-90 sm, quyruq uzunluğu 20-30 sm-dir.Bədən və boyun uzundur, başı dar və uzun, xüsusən də üz hissəsində. Qulaqlar geniş aralı, yarımdairəvi formadadır. Aşağı barmaqları olan kiçik dişli mungonun ekstremitələri. Pəncələr nisbətən uzun, geri çəkilmir və ya yarı geri çəkilir.

Saç düzümü yüksək, qalın və yumşaqdır, rəngi monoton, kişilər qəhvəyi, qadınlar isə boz. Bədənin ventral tərəfində, dorsaldan daha yüngüldür. Quyruq uzanmış saçlarla örtülmüşdür. Anal bezlər yoxdur.

Kiçik ölçülü dişlər, zəif heterodontikdir. Birinci preroot ikincidən böyük bir diastema ilə ayrılır.

Kiçik dişli mungonun ekologiyası zəif öyrənilir. Kiçik dişli mungoes yerüstü həyat tərzi keçirir və əsasən gecə aktivdir. Gününü tənha yerlərdə qayaların və buraların qırılmalarında keçirirlər.

Kiçik dişli mungoların pəhrizi müxtəlifdir və böcəklərdən və onların sürfələrindən, müxtəlif onurğasızlardan, sürünənlərdən, amfibiyalardan və ehtimal ki, quşlardan və kiçik məməlilərdən ibarətdir.

Kiçik dişli Mungo cinsinin nümayəndələri bu adaya endemik olan Madaqaskarda çox yayılmışdır.

Cinsdə 2 növ var: kiçik dişli mungo - Şərqi Madaqaskarın ərazisində yaşayan 1835-ci il təvəllüdlü E. goudoti Doyere, hal hazırda yalnız rütubətli sahil zonasında və böyük mungo - Şimali Madaqaskarda yaşayan 1929-cu il təvəllüdlü E. Lavauden.

İncə dişli mungo, yaxın gələcəkdə nəsli kəsilmə təhlükəsi yarada biləcək bir növ olaraq Qırmızı Kitaba daxil edilmişdir.

Kiçik dişli mungo (Eupleres goudotii) və ya phalanouk (Falanouc), Madaqaskarın şimal-qərb və şərq hissələrində yaşayır. Hal-hazırda, kiçik dişli mungonun iki alt növü fərqlənir: şərq phalanouk (incə dişli mungo) (E. g. Goudoti) və qərb phalanouk E. g. əsas. Eyni zamanda, şərq falanopası sıx tropik yağış meşələrində, əsasən bataqlıq ərazilərdə yaşayır və qərb phalanoux quru yarpaqlı meşələrdə yaşayır. Dağlarda kiçik dişli mungo dəniz səviyyəsindən 1025 m yüksəklikdəki bir təpəyə qalxır. m

Kiçik dişli mungo, sıx və əzələli bir bədənə sahib bir ev pişiyindən biraz daha böyükdür. Xarici tərəfdən, kiçik dişli mungo civet və mongoose qarışığına bənzəyir. Kiçik, dar və uzanmış bir başı var. Qulaqları iri, ağzı uzundur. Arxa ayaqları ön ayaqlardan daha uzundur və ön ayaqlardakı pəncələr geri çəkilmir, çünki müntəzəm olaraq torpaqdan yırtıcı qazmaq üçün istifadə olunur. Bu səbəbdən, gəzinti zamanı falanoslar bir az əyilmiş olur.

Kürk yumşaq, xarici tüklər uzun, alt paltar qalın və sıxdır. Quyruqdakı xəz daha uzun və qabarıqdır. Quyruq geniş, silindrik formadadır, qış üçün yağ yığmaq üçün phalanoscope tərəfindən istifadə olunur. Anal və perineal bezlər yoxdur. Dişlər qısa, konik formadadır, hamısı eyni ölçülüdür və yırtıcıların dişlərindən daha çox böcək dişlərinə bənzəyir. Fangs və premolar düzdür və geri əyilir.

Eupleres goudotii goudotii əsas fon alt növlərinin palto rəngi sarı-qəhvəyi, arxaları qaranlıq və alt bədəni daha yüngül. Alt növlərdə E. g. əsas bədən rəngi kişilərdə qəhvəyi, qadınlarda isə boz rəngdədir. Başı olan bədənin uzunluğu 45-65 sm arasında, quyruğu isə 22-26 sm-ə çatır Kiçik dişli mungonun bədən çəkisi orta hesabla 2.5-4.5 kq, qışda isə onların yığılan yağ sayəsində bədən çəkisi 6-a çata bilər -8 kq Yalnız payıza qədər quyruqda 800 q-a qədər yağ toplanır.

Kiçik dişli mungo pəhrizinin əsasını qurdlar təşkil edir. Onların uzadılmış ağzı, kiçik dişləri və uzun qıvrımları yer qurdlarının qazılmasına və tutulmasına kömək edir. Daha az tez-tez digər onurğasızları (şlaklar, salyangozlar), eləcə də kiçik amfibiyaları və daha az tez-tez - balalarını və kiçik məməliləri yeyirlər. Onların əsas qida rəqibi Madaqaskarla tanış olan civet Russ (Viverricula indica). Əsas düşmənlər: vəhşi pişiklər və digər yırtıcı məməlilər.

Kiçik dişli mungolar çox gizli, yerüstü və gecə həyatı aparır. Ən böyük fəaliyyətinin zirvəsi qaranlıq və qaranlıq saata düşür. Bu heyvanlar gündüz saatlarını müxtəlif tənha yerlərdə: ölü ağac gövdələri altında, qayalı yarıqlarda, buruqlarda və digər boşluqlarda, hündür ot yamaclarında keçirirlər.

Bəzi fərdlərin bu dövrdə aktiv qalmasına baxmayaraq iyun-iyul aylarında mungonların hibernasiya etdiyi güman edilir. Təhlükə olduqda, phalanope qaçır və ya hərəkətsiz olaraq gizlənir. Göründüyü kimi, kiçik dişli mungolar tək heyvanlar həyat tərzi keçirirlər, baxmayaraq ki, bu heyvanların qrupları var idi, lakin çox güman ki, onlar ailə qruplarıdır. Kiçik dişli mungolar, ev ərazilərini qoruyan ərazi heyvanlarıdır və sərhədləri qoxulu bezlərin sirri ilə qeyd olunur.

Yetişmə mövsümü iyul-avqust aylarında, balalar noyabr-yanvar aylarında doğulur. Gənclik yetkinliyi təxminən bir yaşda baş verir. Dişsiz mungo - monoqamdır. Hamiləlik təxminən 3 ay davam edir, bundan sonra qadın 1-2 kük doğurur, tamamilə xəz ilə örtülmüş və hər biri təxminən 150 q ağırlığında. Körpələr açıq gözlərlə doğulsalar da, olduqca yavaş böyüyürlər. Ancaq həyatın üçüncü günündə, balalar artıq anaları ilə ova getməyə qadirdirlər. Qadındakı laktasiya 9 həftəyə qədər davam edir və bir müddət sonra gənclik nəhayət ananı tərk edir və müstəqil həyata başlayır.

Kiçik dişli mungo bütün çeşidində geniş yayılmışdır, lakin hər yerdə nadirdir. Bu əsasda, növlər CITES Konvensiyasında (Əlavə II) nəsli kəsilməkdə olan bir növ kimi IUCN Qırmızı siyahısına daxil edilmişdir. Mütəxəssislərin qiymətləndirmələrinə əsasən, kiçik dişli mungonun ümumi sayının 2500 yetkin fərd olduğu təxmin edilir, halbuki onların sayı daim azalmaqdadır. Növlər üçün əsas təhlükələr: aralığın parçalanması, bataqlıqların quruması, meşələrin qırılması, köpəklərin köməyi ilə ovlanması. Bundan əlavə, yerli əhali ət naminə phalanos yeməyi edir.

Görünüş

Heyvan kiçikdir, uzunluğu 650 mm-ə çatır və bu baş ilə. Quyruq 220 mm-ə qədər böyüyür. Heyvanın çəkisi təxminən 4 kq.

Ağız uzanır, başı dar və uzundur. Eyni ölçülü bir kanonik formanın qısa dişləri həşəratların dişlərinə bənzəyir, lakin kiçik dişli mungo yırtıcıdır.

Mongoların mongooses ilə bənzərliyi qurulana qədər, böcəklər ilə bərabərləşdirildi.

Qidalanma və həyat tərzi

Axşam və təbii ki, gecə aktivdir. Yerdə yaşayır, orada ovlayır. Qurd, qurbağalar, quşlar, gəmiricilərə üstünlük verir. Tələsməyin və meyvə verməyin.

Falanouk, ərazilərin azalması, ovçuluq və digər heyvanlarla yemək rəqabəti nəticəsində sayların daim azalması səbəbindən CITES-in Əlavəsində 2-də yerləşmişdir.

Pin
Send
Share
Send